Marić: “U proračunu dominantni negativni rizici”

U proračunu za sljedeću godinu i dalje su predominantni negativni rizici, pa on mora biti sposoban reagirati na sve izazove, izjavio je za HRT ministar financija Zdravko Marić uoči današnjeg glasanja o proračunu u Saboru.

“Proračun mora biti sposoban reagirati na sve izazove s kojima se suočavamo kao što je bio i ove godine. Koronu nitko nije mogao predvidjeti i kad se počela događati i kad se dogodila, da je proračun mogao reagirati. Proračun i sve što smo činili proteklih godina dovelo je do toga da možemo adekvatno i pravovremeno reagirati”, kazao je Marić.

“U proračunu i samim projekcijama i dalje su predominantni negativni rizici. Većina proračuna su neki opći izvori. Od iduće godine i u skladu razine Europske unije, imamo izdašan paket mogućih pomoći u smislu EU nove generacije i višegodišnji financijski okvir. U ovom trenutku, manji dio raspoloživih sredstava koji Hrvatskoj stoje na raspolaganju predviđen je u proračunu”, dodao je.

Ministar je saborsku raspravu o proračunu nazvao “vrlo dobrom i argumentiranom”. “Ono što govorim i svake godine, da ćemo razmotriti sve amandmane i došao ih je stvarno veliki broj. A što se tiče proračuna, teško je predvidjeti sve okolnosti i proračune u ovom trenutku. Proračun je baziran na svim informacijama koje imamo trenutno. Proračun je baziran na stopi rasta od 5 posto i sve što se predviđa na prihodovnoj strani proračuna”, rekao je Marić.

Zdravko Marić je istaknuo da što budemo uspješniji i u apsorpciji EU fondova, rasteretit ćemo domaće izvore i moći ih kvalitetnije relocirati.

“U skladu s procjenom rasta BDP-a, procjenom deficita proračuna, već iduće godine vidimo ponovni trend smanjivanja udjela javnog duga u BDP-u. On će ove godine porasti s obzirom na to da je projiciran deficit 8 posto BDP-a, na negdje oko 87,3 posto BDP-a. Netko će reći kako je koronavirus neutralizirao sve 4 godine što smo dobro radili”, rekao je Marić.

Komentiraj