MARIĆ ‘Smanjivanje plaća u javnom sektoru je opcija, mirovine nisu upitne’

Ministar financija Zdravko Marić za RTL je komentirao vladine mjere pomoći gospodarstvu poručivši kako je smanjivanje plaća u javnom sektoru opcija, ali i da mirovine nisu upitne.

“Za sada je važno da poduzetnici i poslovni subjekti nisu u obvezi plaćanja doprinosa. Nitko ne zna koje su posljedice ove krize. Bit će i druge mjere”, kazao je Marić, koji ne smatra da država “zazire” od oprosta.

“Ne zazirem. Država će pomoći. Javne financije su za izvanredne okolnosti, sve čime raspolažete, ćemo koristiti”, poručio je ministar.

Marić smatra da će odgode poduzetnicima “dati zraka”.

“S druge strane, likvidnost oni mogu naći kroz HAMAG, HBOR, poslovne banke. Trudimo se da kamata bude kroz jedan posto. Jako puno radimo da probamo iskoristiti mogućnosti ovih promjena da napunimo fond za subvencioniranje kamata”, kazao je Marić, a osvrnuo se i na kritike da su vladine mjere samo “kozmetika”.

“Prošli tjedan smo mi najavili što planiramo učiniti, danas je faza implementacije. Sada mjere startaju, startale su u okviru ministarstva rada, danas kreću druge. Za još njih ćemo trebati još koji dan. Maksimalno želimo pojednostaviti što je god moguće, da bude prohodno. Treba u svakoj krizi gledati pozitivne stvari. Treba jačati domaću proizvodnju. Ovo nam treba otvoriit oči”, smatra ministar.

Na pitanje je li smanjivanje plaća u javnom sektoru opcija, ministar je odgovodio da je “sve opcija”.

“Sve je opcija. Nemojmo zaboraviti da smo među prvima krenuli s fazom implementacije. Čim smo osjetili sve da se ovo valja iza brda, već krećemo s mjerama. Rashodna strana proračuna će pokrivati sada samo ono što je bitno”, naglasio je.

Na upit o mirovinama, ministar je jasno odgovorio:

“Mirovine nisu upitne. I točka.”

Komentiraj