MARIĆ: Slijedi nam novo zaduženje kako bi pokrili 1,25 milijardi dolara obveza

Ministar financija Zdravko Marić u večerašnjem je HRT-ovu Dnevniku najavio novo zaduženje kojim se  želi pokriti 1,25 milijardi dolara.

Pokrivanje manjka zbog koronavirusa

“U sljedećih par dana nadam se da ćemo pred hrvatsku javnost doći s još nekim pozitivnim vijestima, planiramo izlazak i na međunarodno tržište kapitala, tu je, naravno, i domaće tržište kapitala, tu su međunarodne financijske institucije, a i rasprava o svim ovim mehanizmima i instrumentima što se tiče EU-a”, rekao je Marić.

Što novo zaduženje znači za Hrvatsku?

“U najmanju ruku ciljamo iznos koji smo i zapisali u proračunu, a to je ona obveznica koja nam dospijeva u sedmom mjesecu u iznosu od 1,25 milijardi dolara. Dakle, taj iznos u najmanju ruku želimo pokriti s ovim izdanjem, a sve preko toga, to ćemo vidjeti ovisno o interesu samih investitora”, kazao je Marić prilikom gostovanja na HRT-u.

Ulazak Hrvatske u Eurozonu

“Mislim da je to dovoljno vremena da se Hrvatska još dodatno pripremi, prilagodi i učini sve potrebno da takav jedan važni korak daljnje dubinske integracije u tijekove europskih institucija iskoristimo na još bolji način”, rekao je Marić.

Gospodarski oporavak

Prvi su domaći čimbenici, gdje, kako je rekao, vidimo rezultate svega što su Vlada i ostali uključeni učinili u pogledu obrane ljudskih života i otvaranju mogućnosti da budemo prva zemlja koja je počela ublažavati mjere.

Međutim, za oporavak su potrebni neki drugi čimbenici izvana, rekao je Marić. Izrazio je nadu da će se zemlje u našem okružju i diljem EU-a i globalno isto tako uspješno boriti protiv koronavirusa kao Hrvatska.

Na pitanje što ako nam se dogodi drugi val epidemije rekao je da se treba u dobrim okolnostima pripremati za loše.

“Ako i dođe do tog scenarija, sada smo puno spremniji i pametniji”, rekao je Marić.

Marić je naveo kako je u svibnju, koji je okarakteriziran kao najizazovniji mjesec, pad poreznih prihoda bio oko 50 posto, a pad doprinosa oko 25 posto. Svibanj ove godine ima dva radna dana manje pa se dio prihoda prelio na početak mjeseca, zbog čega prvih sedam dana lipnja izgleda dobro, dodao je.

Slavonija, Baranja i Srijem bili su projekt Vlade od prvog dana

Marić je nositelj liste HDZ-a u petoj izbornoj jedinici. Rekao je da je sportaš u duši pa se svakoj utakmici raduje i ide na pobjedu. Slavonija, Baranja i Srijem bili su projekt Vlade od prvog dana, ali taj projekt ne može biti gotov u kratkom roku, treba ga nastaviti, dodao je.

“Ova nam je kriza posebno ukazala kolika je važnost i vrijednost Slavonije i cijelog tog dijela, a poglavito u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji”, rekao je Marić.

Poručio je da će u kampanji nastojati biti konstruktivan jer građane najviše zanimaju perspektiva i budućnost.

 

Komentiraj