arko Basic/PIXSELL

Marić: Prve promjene u poreznom sustavu moguće tek iduće godine

 Promjena u poreznom sustavu ove godine neće biti, a nakon provedene temeljite analize i iznalaženja cjelovitog rješenja prve promjene moguće su tek početkom iduće godine, kazao je u petak ministar financija Zdravko Marić na panelu “Državni proračun – prioriteti ekonomske i fiskalne politike”, održanom na Veleučilištu Vern.

Analiza poreznog sustava po njegovoj bi najavi trebala biti dovršena do ljeta. “Nakon provedene analize, u nekih četiri do pet mjeseci mislim da bismo trebali biti spremni za cjelovito rješenje za porezni sustav”, kazao je. Izvijestio je da je naplata PDV-a u prva dva mjeseca ove godine u blagom porastu.

Osvrnuo se i na proračun koji bi se, kako je rekao, idućeg tjedna trebao naći na dnevnom redu sjednice Vlade. Ponovio je kako na smjernice za njegovu izradu stižu kritike i da su nedovoljno ambiciozne i preambiciozne, što mu govori da je “dobro počeo”.
Sandra Švaljek s Ekonomskog instituta Zagreb kaže da je očekivala ambicioznij plan, no kako proračun ide u pravom smjeru. Rashodi su nominalno zamrznuti što je velika stvar, ističe Švaljek no dodaje da su joj očekivanja bila optimističnija u smislu radikalnijih zaokreta i većeg smanjenja rashoda. Mišljenja je kako su masa plaća i subvencije rashodne stavke na kojima se moglo više uštedjeti.
Ovaj je proračun na neki način proračun kompromisa kazala je, te dodala kako se trebalo ići na veće smanjenje deficita i rezanje rashoda. Želi li neka Vlada povećati stope rasta treba više izdvajati za znanost i obrazovanje, smatra ona.
U smjernicama za iduću godinu Švaljek bi, kako je rekla, željela vidjeti u kojoj mjeri će se aktivirati druge mjere ekonomske politike. Očekuje reformu javne uprave koja će, kako je rekla, morati dotaknuti plaće, nagrađivanje, zapošljavanje i otpuštanje.
Profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta Mladen Vedriš smatra da proračun treba biti “sjeme razvoja” te da Hrvatska mora podići konkurentnost. “Na vanjska tržišta možemo izići samo konkurentnošću nacionalne ekonomije”, kazao je.

Komentiraj