MARIĆ ‘Preporuka EK je dokaz da smo na dobrom putu’

HINA/ Daniel KASAP

Ministar financija Zdravko Marić u ponedjeljak je bio gost u ‘Dnevniku HRT-a‘ gdje je govorio o financijama Hrvatske.

“Preporuka EK je potvrda da je sve što smo učinili u proteklih godinu i pol došlo na plodno tlo”, rekao je Marić.

Marić je dodao kako je Hrvatska 2013. godine postala pun pravana članica Europske unije i da se u četiri godine prijašnje banke Vlada zadužila preko 77 milijardi kuna.

“U samo godinu i pol dana taj smo proračunski manjak uspjeli svesti na razinu od 2,7 milijarde kuna ili 0,8 posto BDP – što je više od petine tih razina kojih smo imali prije nekoliko godina. Ne samo da smo uspjeli zaustaviti negativan trend javnog duga, nego ga i smanjiti – nominalno za nekih 500 milijuna kuna. To je prepoznato od EK i od rejting agencija i ovo je rezultat, pohvalio se ministar i napomenuo da se nikako ne smije stati na tome, nego se trendovi trebaju nastaviti” rekao je ministar financija.

Napomenuo je i da se prošle godine ostvario deficit od 2,7 milijardi kuna, ali istodobno je Hrvatska i u suficitu.

“U samo godinu i pol dana taj smo proračunski manjak uspjeli svesti na razinu od 2,7 milijarde kuna ili 0,8 posto BDP – što je više od petine tih razina kojih smo imali prije nekoliko godina. Ne samo da smo uspjeli zaustaviti negativan trend javnog duga, nego ga i smanjiti – nominalno za nekih 500 milijuna kuna. To je prepoznato od EK i od rejting agencija i ovo je rezultat, pohvalio se ministar i napomenuo da se nikako ne smije stati na tome, nego se trendovi trebaju nastaviti”, kazao je Marić.

“Trebamo uvesti red i učiniti održivim naš mirovinski i zdravstveni sustav, ali država mora napraviti i jedan veliki dodatni iskorak u stimuliranju poticanja ukupne gospodarske i poduzetničke klime i općenito uvjeta za poslovanje u Hrvatskoj, ocijenio je i naglasio da je Vlada vrlo jasno pokazala da se aktivnom politikom želi rješavati gospodarsku problematiku”, zaključio je ministar financija.

Komentiraj