MARIĆ: “Predlažemo zakone s mjerama pomoći poduzetnicima i građanima zbog koronavirusa”

marić zdravko

Ministar financija Zdravko Marić se nada da bi do kraja tjedna zakoni s mjerama pomoći poduzetnicima i građanima zbog koronavirusa trebali biti doneseni i objavljeni u Narodnim novinama kako bi mogli stupiti na snagu u najkraćem roku, odnosno dan nakon objave u Narodnim novinama, a usporedo se radi i na potrebnim podzakonskim aktima, piše RTL.

Ministar financija spomenuo je mjere usmjerene na likvidnost poduzeća i građana, kao što su odgoda plaćanja obveza kredita, odnosno moratorij na pojedine obveze, zatim novih kredita u smislu dodatne likvidnosti i obrtnih sredstava, a razgovara se i o mogućnosti reprogramiranja obveza.

”Kriteriji bi trebali biti krajnje jednostavni, razumljivi i prohodni. Ciljamo one koji su pogođeni koronavirusom, neki od njih već sad mogu određene stvari dokumentirati. Neki još ne osjećaju, ali svi znamo da će ih vidjeti pa će se uz ostalo gledati jesu li bili pod blokadom, jesu li potkraj prošle godine bili dobri platiše ili nisu”, rekao je Marić i dodao da će se uzimati u obzir postojeće stanje prihoda, ali i pogled unaprijed, projekcijsko razdoblje.

Istaknuo je kako u ovom trenutku nema pada prihoda u državnom proračunu.

”Današnji prihodi u proračunu odražavaju situaciju iz veljače, a koronavirus je izbio tek krajem veljače”, rekao je Marić.

“Nisu trenuci za kirurški precizne mjere. Moramo gledati šire, ali mi smo država, moramo poštovati institucije i naše zakone i sukladno tome i u najtežim okolnostima, kao što su ove, funkcionirati”, rekao je Marić. Napomenuo je kako zna da će biti kritičara, a pozvao ih je da budu konstruktivni.

Komentiraj