Marić: “Predlažemo da 1. siječnja idemo sa snižavanjem poreza na dobit”

 

Ministar financija Zdravko Marić u petak je za Dnevnik Nove TV kazao da je njihov prijedlog da se s prvim danom sljedeće godine ide na snižavanje poreza na dobit.

Marić je danas bio na sastanku sa županima i gradonačelnicima. Kaže da su im prezentirali prijedlog da država preuzme teret snižavanja stope poreza na dohodak koja će, prema njihovim izračunima, iznositi oko dvije milijarde kuna. Dodao je kako su do sada gradovi i općine imali udio u porezu na dohodak od 60 posto, a sad će imati 74, županije su imale 17 posto, sad će imati 20.

Također, Marić navodi da se nije odustalo od poreza na promet nekretninama. “To je dio programa Vlade i od njega nismo odustali, ali nismo rekli točno kada”, rekao je.

O svojim očekivanjima izvješća Stanard & Poorsa nije htio govoriti, ali kaže da mu je u zadnje dvije godine ugodno razgovarati s rejting agencijama “jer imali smo puno toga lijepoga za reći. Imali smo gospodarski rast, suficit proračuna, smanjivanje javnog duga, sad su okolnosti malo drugačije. U ovim okolnostima prvi i osnovni cilj mi je obraniti ovaj investicijski kreditni rejting”.

Ministar financija je komentirao i aferu Janaf. Poručio je da mu nije drago kada tako nešto čuje, ali na sam slučaj nema komentara. Dodao je da se čelni ljudi javnih tvrtki biraju na temelju javnih natječaja. On smatra da državne tvrtke imaju još puno neostvarenih potencijala i zato bi na vodećim pozicijama volio vidjeti stručne ljude.

Komentiraj