Marić potvrdio da je povećanje osnovice od šest posto maksimum koji Vlada nudi sindikatima

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je kako je na sastanku vladajuće većine u Banskim dvorima bilo riječi o rebalansu proračuna, proračunu i porezima za sljedeću godinu, javlja N1.

“Imali smo nekoliko sati rasprave, dijalog će se idućih dana nastaviti u nešto užim, operativnijim krugovima, ali ponovno i na ovakvoj razini”, kazao je Marić, dodavši kako je ideja da idući tjedan na sjednici Vlade budu svi ti akti te da se u prvoj polovici studenog krene sa saborskom procedurom.

Marić je rekao da se svi partneri slažu da je okvir proračuna i javnih financija dobar te da ga treba nastaviti. Vjeruje i da se HNS slaže s prijedlozima.

“Suzdržavam se od inputiranja, najbolje je pitati njih. Stekao sam dojam da se, što se tiče samog okvira i smjera javnih financija – tu slažemo”, kazao je Marić, a odgovorio je i na izjave Milana Bandića o poreznoj reformi.

“Imali smo malu raspravu o tome. Sutra ćemo nastaviti dijalog s većim fokusom na porezni dio. Kao što smo već najavili, prva predložena mjera za mlade, u smislu poreza na dohodak – rekli smo da tu nije predložena kompenzacija. S druge strane, rekli smo da će za povećanje osnovnog osobnog dobitka s 3.800 na 4.000 kuna, biti kompenzacijska mjera. U ovom trenutku razmatrali smo načine kako to provesti u djelo. Ono što je najvažnije za lokalne čelnike, načelnike, gradonačelnike i župane – taj dio će biti kompenziran. Ali kad gledamo ukupnu politiku plaća, ako netko negdje gubi ili smatra da ne dobija dovoljno – ako uzmete ovaj prijedlog povećanja osnovice u tri navrata iduće godine po dva posto, lokalna zajednica će od toga imati koristi”, rekao je Marić, dodavši da se od mjera za mlade ne odustaje.

Na novinarsko pitanje ima li prostora za povećanje osnovice plaća, odgovorio je da se drže limita državnog proračuna za iduću godinu, a na upit znači li to da je 6 posto maksimum koji Vlada nudi, ministar Marić je odgovorio: “Tako je.”

Komentiraj