Marić: “Od 2016. do danas najviše je plaća rasla onima s najnižim plaćama”

Najnoviju poreznu reformu komentirao je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić i odgovorio odakle novac s obzirom na trenutnu gospodarsku situaciju.

Na pitanje odakle novac za ovu reformu, ministar odgovara da je to već isplanirano u proračunu. “Proračun će u Hrvatskom saboru biti na raspravi za dva tjedna i onda će se vidjeti da su te brojke već sastavni dio proračuna”, rekao je Marić u Dnevniku Nove TV.

Marić kaže da ovo nije Superhik reforma, kako je naziva oporba, te dodaje kako je već bilo takvih epiteta od strane oporbe.

“Od 2016. do danas najviše je plaća rasla onima s najnižim plaćama”, tvrdi ministar te dodaje da je jedna porezna reforma, a više je krugova. “S današnjim krugom preko 10 milijardi kuna je rasterećenja”, dodao je.

Zašto se operazivi dio ne podigne na 5000 kuna, Marić odgovara: “Kad smo dizali s 2600 na 4000, u tom trenutku sa 900.000 na 1,9 milijuna smo digli broj oni koji ne plaćaju porez na dohodak”. Dodaje kako sada ne smatraju da je to pravedno.

“Još nismo došli sa konretnim prijedlogom, mi ćemo to učiniti, ne bježimo od roga”, rekao je na pitanje hoće li zdravstveni radnici koji nadljudske napore u korona krizi odbiti povišicu. Na pitanje mogu li 1. 1. očekivati povišice kazao je samo da je to predmet razgovora, kao i božićnice zaposlenima u državnom i javnom sektoru.

“Danas je bila rasprava o rebalansu, ja ih volim jer se čuju razne kritike”, dodao je.

O dugu veledrogerijama kaže da je njegova namjera da se “u najmanju ruku vratimo u zakonom propisane rokove plaćanja, znači 60 dana”.

Marić kaže da je moguće i uvođenje lockdowna, ako bude takva situacija te tvrdi da novac nije problem.

“Vidjet ćemo”, odgovara na pitanje hoće li ugostitelji dočekati snižavanje PDV-a.

Komentiraj