HINA/ Denis CERIĆ

MARIĆ O ZAKONU O KONCESIJAMA “Nema potrebe za javnom raspravom”

Minista financija Zdravko Marić u nedjelju je ispred Ministarstva financija dao izjavu za medije oko Zakona o koncesijama. Marić je objasnio da je Zakon o koncesijama krovni zakon koji pobliže definira rojne procedure koje se tiču zaštite pozicjie davanja koncesija.

“Kao što je bio slučaj 2008. i danas vrijedi da je to krovni zakon, a pojedini sektori će se regulirati. Bilo da govorimo o žičarama ili o Zakonu o pomorskom dobru. Što se tiče samog zakona, pokrenut su prvi procesi za vrijeme Milanovića”, rekao je Marić.

Dodao je da je, nakon komentara iz DORH-a i Ministarstva uprave, uveden u vladinu proceduru. “Oreškovićeva vlada ga je donijela i nije bilo ga moguće donijeti zbog prijevremenih izbora. Na sceni je Plenkovićeva vlada i bez obzira na kašnjenje, odlučili smo se opet ga provesti. 117 je glasalo za, 2 protiv i upućen je na drugo čitanje. Prilagodili smo prekršajne odredbe i uputili u drugo čitanje. Vidimo da je podiglo puno prašine”, dodao je ministar financija.

Marić je kazao da nema potrebe za javnom raspravom, već da je Zakon već godinu i pol dana na raspravi. “Mogu odgovorno reći da smo postigli dosta visoku razinu našeg zadovoljstva u smislu provedene rasprave. Postigli smo jako visoku razinu usuglašenosti”, zaključio je Marić u izjavi za medije.

“Ovaj zakon dodatno štiti interese onih koji izdaju koncesije. Jedna od važnih izmjena je jačanje nadzornih funkcija. Po njemu ugovor u koncesiji postaje upravni ugovor i ima veću snagu”, kazao je Marić i dodao kako se zakonom čini iskorak u olakšavanju poslovanju i privlačenju institucija.

Poručio je i da Povjerenstvo za dodjelu koncesija čine renomirani stručnjaci. Naveo je da je ovo već treći put da zakon prolazi proceduru, a tek se sada prvi puta vidi nezadovoljstvo, referirajući se na prosvjede otočana.

Komentiraj