MARIĆ O RASTU GOSPODARSTVA: “Svi skupa trebamo staviti fokus na uvoznu ovisnost kako bi ona bila što manja”

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju ove godine za 2,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je znatno sporiji rast u odnosu na prethodni kvartal, kada je BDP skočio 3,9 posto, objavio je u srijedu DZS.

“Podaci su na tragu naših očekivanja. Iz ovih brojki se može izvući nekoliko dobrih ili manje dobrih ili upozoravajućih stvari”, rekao je ministar financija Zdravko Marić. “Upozoravajući dio je podatak o negativnoj stopi rasta izvoznih roba, te rast uvoza. Svi skupa trebamo staviti fokus na uvoznu ovisnost kako bi ona bila što manja”, dodao je.

Ministar financija je rekao kako je među dobrim stvarima nastavak rsta osobne potrošnje, kao i stopa rasta invsticija.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao za 2,4 posto na godišnjoj razini.

To je već 20. tromjesečje zaredom kako BDP raste, ali znatno sporije u odnosu na 3,9-postotni rast u prethodnom kvartalu. Najveći pozitivni doprinos BDP-u u proteklom tromjesečju ostvaren je rastom bruto investicija u fiksni kapital, priopćio je DZS. Te su investicije porasle za 8,2 posto, što je ipak sporije nego u prvom kvartalu, kada je rast iznosio 11,5 posto.

U drugom tromjesečju ove godine potrošnja kućanstava porasla je za 2,7 posto na godišnjoj razini, znatno sporije nego u prethodnom tromjesečju, kada je njezin rast iznosio 4,4 posto.

Rast potrošnje države ubrzao je, pak, s 3,1 posto u prethodnom kvartalu na 3,9 posto na godišnjoj razini. Izvoz roba i usluga porastao je u drugom tromjesečju za 1,3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, što je sporiji rast nego u prethodnom kvartalu.

Pritom je izvoz roba pao za 0,9 posto, dok je izvoz usluga porastao za 3,6 posto. Uvoz roba i usluga porastao je istodobno za 6,7 posto, pri čemu je uvoz roba ojačao za 7,9 posto, dok je uvoz usluga porastao 1,3 posto.

BDP: Rast gospodarstva u drugom tromjesečju usporio na 2,4 posto

Komentiraj