Marić: “Naša je ponuda racionalna i pravična”

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je za HRT da je Vlada ugostiteljima i poduzetnicima ponudila “ono što je racionalno i pravično, na tragu onoga što je činila svo ovo vrijeme”.

Pojedine djelatnosti, posebno ugostiteljstvo, priređivači igara na sreću i rekreativni sport privremeno su obustavljene. “Odlučili smo im djelomično ili u potpunosti pokriti i dio fiksnih troškova. To je hladni pogon, koji se u svakom slučaju treba plaćati”, kazao je Marić.

Govoreći o PDV-u, Marić podsjeća da su usluge smještaja, pripreme i isporuke hrane unutar i izvan ugostiteljskih objekata su na sniženoj stopi od 13%, a samo usluga pića nije.

“S druge strane, PDV je indirektni porez. Plaćaju ga krajnji korisnici. Kao što ugostitelji traže niži PDV za usluge pića, tako i netko drugi u nekoj drugoj djelatnosti može tražiti. Legitimno je pitanje usporedbe – zašto netko ima, a netko drugi nema sniženu stopu PDV-a”, kazao je.

Naglasio je da se trenutačno još uvijek ne može predvidjeti dubina, trajanje i sve ostalo uz covid krizu. “Naš proračun, javne financije i sve naše aktivnosti moraju biti upravo usmjerene prema tome, da ako situacija krene dodatno po zlu, da imamo adekvatne instrumente i mjere za odgovor na sve to skupa”, kazao je ministar financija.

Komentiraj