MARIĆ ‘Napravili smo velike uštede, ali nismo još ni na pola puta’

Ministar financija Zdravko Marić za Novu TV je komentirao gospodarske mjere u borbi protiv koronavirusa.

“Ovo što smo do sada napravili, što se tiče ušteda, je veliki iskorak, ali još nismo ni na pola puta onoga što priželjkujemo i trebamo učiniti što se tiče ušteda”, naglasio je Marić, dodavši da za mjesečno za funkcioniranje države treba između 13 i 15 milijardi kuna te da su plaće u tom iznosu negdje oko 2,5 milijarde kuna.

“I nisu jedina stavka. Tu su mirovine, ali i zdravstveni sustav i socijala, treba sagledati sve stvari i mjere koje smo uveli za gospodarstvo”, kazao je ministar koji smatra da se solidarnošću i zajedništvom može prebroditi ovu krizu.

“Apelirao bih da nam ne trebaju podjele na javni i privatni sektor. Možemo svi doprinijeti gospodarskoj aktivnosti i bilo kakvom stvaranju dodatne vrijednosti i trebamo to učiniti i za one koji to ne mogu”, smatra Marić.

Izjavio je i da smatra kako Hrvatska može izdržati ovo stanje.

“Javno smo komunicirali procjene. Govorimo o iznosima zaista velikim u tri mjeseca – od 65 do 70 milijardi kuna i to je vrlo izazovno”, dodao je Marić.

“Trebamo sve činiti kako bi ti negativni efekti bili što manji. Domaće tržište smo pokrenuli. Jednu desetinu smo realizirali, idemo s dodatnim aktivnostima na domaćem tržištu. Nadam se da ćemo biti uspješni s bankama, nego i mirovinskim fondovima, a onda imamo i određene mogućnosti sa stranim tržištima”, naglasio je, dodavši da zemlja iz ove krize mora izaći jača nego iz prošle, ali da će biti teško.

“Imamo puno prilika”, smatra ministar

Istaknuo je da je došlo vrijeme za ukidanje parafiskalnih nameta.

“Ako je država spremna u ovim okolnostima odgađati, oslobađati potpuno ili djelomično mirovinsko i zdravstveno osiguranje, u situacijama kad je zdravstveni i mirovinski sustavprilično napregnut, mislim da tu imamo prostora za  uštedu. Ukidat ćemo ih u jednom od sljedećih krugova. Vlada će s tim izaći kad sve pripremimo”, zaključio je ministar Marić.

 

Komentiraj