MARIĆ “Namjera zakona je spriječiti uočene zlouporabe”

HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

Ministar financija Zdavko Marić u subtu se u Zadru osvrnuo na devet zakona koji su pušteni u javnu raspravu, a tiču se novog kruga najavljene porezne reforme. Najviše reakcija stiglo je na zakonsko rješenje o povećanju plaća predsjednika ili članova uprava tvrtki.

Marić, kako prenosi Index, tvrdi kako je namjera zakona spriječiti zlouporabe koje su uočili proteklih godina. “Za prave male poduzetnike, koji vrijedno privređuju, koji požrtvovno rade, praktički neće biti nikakvih promjena, osim na bolje. Ponavljam, ove promjene su prije svega da se ciljaju i pogode zlouporabe koje smo uočili”, rekao je Marić.

Upitan kako će razgraničiti na koga će se to odnositi, ministar odgovara: “Naravno, kad vi činite jednu mjeru da nekome nešto olakšate, netko drugi to prepoznaje kao način da izbjegne porezne propise”.

“Osim poduzetništva, imamo i nešto što neki smatraju poduzetništvom, a seže u sferu zlouporaba. Konkretnom promjenom je bila intencija dirati i tangirati zlouporabe koje smo uočili proteklih godina. Danas imamo oko 175 tisuća članova uprava, od njih svega 460 je prijavljeno kao član uprave, a da je ranije bilo u radnom odnosu s tim poduzećem. Imamo 65 tisuća članova uprave koji su i članovi uprave i u radnom odnosu. A preko sto tisuća članova uprava, koji su članovi uprave i direktori, koji su osigurani po nekoj drugoj osnovi…”, kaže Marić i dodaje da se radi o kompleksnoj situaciji. “Ponavljam, za one članove uprave odnosno direktore koji su prijavljeni na puno radno vrijeme ove zakonske izmjene zapravo nisu predviđene”, kaže ministar.

Marić poručuje kako ne treba stvarati paniku. “Još su tri tjedna za raspravu, sve ćemo te komentare, kritike, uzeti u obzir i argumentima na njih odgovoriti”, rekao je i zaključio kako treba razgraničiti što je pravo poduzetništvo, koje Vlada želi stimulirati i pomagati. “U isto vrijeme moramo imati nultu toleranciju prema različitim vrstama zlouporabe, gdje dolazimo do izbjegavanja plaćanja poreza odnosno doprinosa”, istaknuo je.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]