HINA/ Dario GRZELJ

Marić najavio poskupljenje cigareta već sljedećeg tjedna

Ministar financija Zdravko Marić u sinoćnjoj je emisiji ‘Direkt’ na RTL-u najavio kako se sljedećeg tjedna očekuje poskupljenje cigareta za jednu kunu, a od 1. siječnja 2018. i smanjenje trošarina na automobile.

“Početkom 2018. nas čeka nešto što smo ranije najavljivali, dakle to je dizanje praga za ulaz u PDV s 230 na 300 tisuća to je važno za paušaliste jer se i njima diže taj prag. Jako velik segment se tiče oporezivanja automobila uz već proteklih dana i administrativnu”, rekao je Marić.

Naglasio je da će upravne pristojbe najaviti na sjednici Vlade idućeg četvrtka, kada će otkriti i novosti o ‘jednom segmentu koji nas čeka početkom sljedeće godine kada zakon stupi na snagu’. Ministar je naglasio kako će se uredbom ići i u smanjivanje trošarina i za nove automobile. “Kao što sam prije najavio jednim sveobuhvatnim paketom želimo učiniti zanavljanje voznog parka u RH ne samo iz proračunske perspektive, nego iz perspektive sigurnosti, zaštite okoliša i svega onoga što je važno”, objasnio je.

Poskupljenje cigareta, koje će nastupiti već idućeg tjedna, neće biti veće od jedne kune. “Sutra na sjednici vlade radimo završni korak od 2009. vodimo pregovore S Europskom komisijom nakon pristupanja u obvezi smo bili uskladiti naš trošarinski sustav oporezivanja cigareta. Sutra je zadnji taj korak jer je bio rok do 31.12.2017. Do sada u 6 ili 7 navrata, sutra će biti zadnji”, istaknuo je.

Komentiraj