MARIĆ: “Kada sve zbrojimo i podvučemo crtu, pandemija nas je do sada koštala 21 milijardu kuna”

Vlada je odlučiti produljiti mjere za očuvanje radnih mjesta, a koronavirus je do sada hrvatsko gospodarstvo stajalo je preko 11 milijardi kuna. O najnovijim mjerama Vlade, ali i jesenskim rezovima komentirao je ministar financija Zdravko Marić.

6 milijardi kuna do sada potrošeno za očuvanje radnih mjesta 

“​Dosad je za očuvanje radnih mjesta isplaćeno 6,3 milijardi kuna, treba tome pridodati dodatne troškove koje smo imali za zdravstveni sustav koje početno nismo planirali, a i neke druge izdatke. Sve skupa kad zbrojimo to je negdje oko 11,2 milijarde kuna do sada. To je sve već podmireno iz državnog proračuna”, rekao je Marić u razgovoru za RTL Danas.

“Zbog gospodarske neaktivnosti imate pad prihoda, a u isto vrijeme imali smo i mjere, prvo odgode, onda otpisa. Zatraženo je negdje 5,3 milijarde ukupno, do sada otpisano negdje 2,5 milijarde kuna. To sve skupa kad zbrojite i dodate ovaj pad poreznih prihoda uslijed korone, mi smo došli do razine od gotovo 21 milijardu kuna kad bismo podvukli crtu i rekli koliko nas korona do sada košta”, kazao je Marić.

Dogovor sa sindikatima

“Držimo se određenih dogovora sporazuma koje smo potpisali. Sjest ćemo ponovno na jesen sa sindikatima. Ne bih ništa najavljivao javno. Sjest ćemo i s njima skupa raspravljati”, odgovorio je Marić.

Većina sredstava financirana iz proračuna

“Većinu mjera do sada je financiranja isključivo iz proračuna, ali već smo neke od postojećih operativnih programa eurofondova preraspodjeljivali, prenamjenjivali. Prije par dana odobren je SURE program, on je ipak zajam, ali ga praktički od sada možeemo koristiti. milijardu eura ukupan iznos. Prve novčanice iz dijela REACT EU već su moguće do kraja godine. Iduću godinu, ono na što možemo račuanti, je 10 posto nekakvog predujma, mi računamo na oko tri milijarde kuna. Nacionalni plan oporavka svih zemalja šalje se do travnja, onda se on vrednuje, evaluira i do kraja iduće godine će krenuti do konkretizacije projekata. No neke mjere već idu do kraja ove godine”, rekao je Marić.

 

 

 

 

Komentiraj