Marić: Još je rano da se Vlada očituje o tužbi banaka arbitražnom sudu

FaH

– Ministar financija Zdravko Marić kazao je u srijedu kako zna za tužbu banaka arbitražnom sudu u Washingtonu u vezi konverzije kredita, ali da je još rano da se Vlada o tome očituje.

Jutarnji list objavio je u srijedu kako su Intesa banka i Unicredit, a vjerojatno i Erste te Raiffeisen banka tužile Hrvatsku Međunarodnom sudu za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu zbog povrede pravne osobnosti i umanjenja dobiti.

Spor je vezan uz Zakon o konverziji kredita u švicarskim francima u eurske, koji je donijela prošla Vlada, a koji je bankama donio trošak od oko osam milijardi kuna.

“Znam za tužbu banaka. Još je rano da se Vlada o tome očituje”, odgovorio je ministar Marić na pitanje novinara uoči sjednice Vlade.

Ranije jutros na pitanje Hine glavni koordinator Udruge Franak Goran Aleksić kazao je, pak, da je Hrvatska mogla izbjeći tužbu banaka arbitražnom sudu u Washingtonu da je na vrijeme sjela s bankarima i zaprijetila im uvođenjem poreza na aktivu.

Aleksić je pojasnio kako se ne radi o tužbi, već o tome da banke od arbitražnog tijela traže da arbitražom utvrdi je li Hrvatska smjela donijeti taj zakon. Hrvatska je, dodaje, potpisnica sporazuma prema kojem mora poštovati odluku arbitraže.

“Država je prošlih mjeseci propustila sjesti s bankarima za stol i reći im da će im uvesti porez na aktivu ukoliko krenu na arbitražu. Međutim, ukoliko arbitraža utvrdi da država nije smjela donijeti Zakon o konverziji, odnosno ako utvrdi da Hrvatska mora vratiti novac bankama, i dalje nije kasno da se bankama uvede porez na aktivu i da ih se tako dovede u pat poziciju”, kazao je Goran Aleksić.

Dodao je kako banke, u slučaju uvođenja tog poreza ipak na kraju ne bi dobile taj novac jer bi situacija bila neriješena.

Komentiraj