Marić: Glavna odgovornost na prihodovnoj strani proračuna

Davor Visnjic/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić u utorak je na konferenciji Hrvatskih izvoznika “Ekonomske politike Republike Hrvatske i očekivanja za 2016.“ rekao kako je svjestan da ga se poistovjećuje s proračunom te da njegova glavna odgovornost leži na prihodovnoj strani proračuna.

“Opravdano imate velika očekivanja od Vlade, ali i ja imam određena očekivanja i od vas i od cijelog gospodarstva, da zajedno izgradimo određene pomake i u konačnici svi skupa stavimo Hrvatsku i naše gospodarstvo na put oporavka, a potom i rasta”, rekao je  Marić govoreći na konferenciji.

Istaknuo je i da je nakon 12 posto kumulativnog realnog pada BDP-a u proteklih šest godina, za hrvatsko gospodarstvo više nego dobrodošao rast, pa čak i od 2 posto. No, tih 2 posto u nekom srednjoročnom roku nikoga ne bi smjelo zadovoljiti, istaknuo je.

Marić je izvoznicima poručio kako uspjeh Vlade i cijelog gospodarstva dobrim dijelom ovisi o hrvatskim izvoznicima. Vlada će, kako je kazao, nastaviti podržavati HBOR, koji kroz svoje programe može izvoznicima omogućiti lakše dostupna i povoljnija financijska sredstva za bolji izvozni iskorak.

Država će kroz sve mjere koje najavljuje – fiskalnu konsolidaciju, stabiliziranje javnog duga, uklanjanje administrativnih barijera – omogućiti lakše poslovanje, a razmišlja se i o nekim elementima poreznog rasterećenja, rekao je.

Marić je ponovio da se ove godine porezi sustav neće mijenjati. “Moramo poslati vrlo jasnu poruku o stabilnosti poreznog sustava”, kazao je Marić, napomenuvši da  je teško reći kada poduzetnici mogu očekivati porezna rasterećenja. Teško je kalkulirati s vremenom, to će ovisiti i o gospodarskoj i proračunskoj situaciji, rekao je.

“Moj je cilj i interes da se porezna baza proširi, a porezne stope smanje. U kojem trenutku, u kojim mogućnostima i okvirima, sad je teško reći, ali to je smjer u kojem idemo”, istaknuo je.

Rekao je i da su dva osnovna zadatka postavljena pred poreznu upravu – “efikasna naplata poreza temeljem postojećeg poreznog sustava i iskorak porezne administracije u mnogočemu, kako bi svima nama bio bolji financijski servis”.

  • Ministar financija  ponovio je i da će idućega tjedna pred Vladom biti proračun.

Na skupu je istaknuto kako su za gospodarski rast važne investicije, pri čemu treba staviti u funkciju državnu imovinu i ojačati ulogu HBOR-a.

Predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Tomislav Boban je kazao kako se očekuje da će se do kraja ožujka potpisati ugovor za Kupare, a naveo je i da je pripremljeno 10 investicija, čiji je plan poslan premijeru Tihomiru Oreškoviću te očekuje da će uskoro početi razgovori o tome.

Na upit novinara o kojim je projektima riječ, ministar Marić rekao je da će o detaljima govoriti uskoro.

Bago: izvoznici izvrsni dio gospodarstva

Predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago kazao je da se niti jedno društvo nije razvijalo a da se nisu razvijali izvrsni, a izvoznici su “istinski, izvrsni dio hrvatskog gospodarstva”. Stoga je važno afirmirati izvrsnost, što je cilj današnjeg skupa, naveo je.

“Bitno nam je kao izvoznicima da se stvori svijest da je izvoz, odnosno izvozno gospodarstvo slično nogometu. Ofenzivno se igra na tuđem terenu i to su onda golovi, a na domaćem se čvrsto brani domaći teren od nekvalitetnih proizvoda”, slikovito je rekao Bago. “Te dvije poruke smo poslali i mislimo da smo dobili razumijevanje i ministra financija, a nadam se da ćemo dobiti i od Vlade”, kazao je Bago.

Komentiraj