MARIĆ ‘Država je dala više nego jasnu poruku jer ove su mjere više nego konkretne’

Ministar financija Zdravko Marić za RTL Direkt je komentirao otkud državi novac za najavljene gospodarske mjere.

“Neće ih biti lako priskrbiti, ali moramo imati plan jer ušli smo u krizu koja je nepojmljiva. Ipak, puno smo spremniji nego sa zadnjom krizom. No, neće biti lako jer kad se uključe svi rashodi, javne službe, funkcioniranje države i ove mjere, riječ je o 42 i 45 milijardi kuna kroz sljedeća tri mjeseca, a tome treba pridodati dvadesetak milijardi dospijeća prijašnjih dugova. Prvi fokus je domaže tržište, protekla tri dana potpisao sam šest ugovora s komercijalnim bankama u iznosu od šest milijardi kuna, nakon što je HNB spustio obveznu rezervu. To je modus ili put kojim ćemo ići u sljedećoj fazi. Ali i neke druge stvari, HNB će poduzimati strukturne operacije, kao otkup državnih obveznica”, otkrio je ministar Marić.

“Na međunarodnim tržištima došlo je do otvaranja, cijene su pale i vodim razgovore s raznim financijskim institucijama. Riječ je o onima u Europi i svijetu, kao Svjetska banka”, dodao je ministar, naglasivši da se mirovine neće dirati.

“Ne trebaju se bojati za mirovine u smislu da će isplata mirovina stati. To nije tema nikakvih racionalizacija. Moram odmah reći da brojke o kojima govorim, visoke su, travanj je da će nešto prihoda učiniti svoje. No, peti i šesti mjesec bit će s prihodne strane malo za očekivati”, smatra, iako je uvjeren da će novac za mjere biti osiguran.

“Premašili smo projekciju od 400.000 ljudi, moguće da će biti premašeni 500.000 i 600.000. Sigurno da ćemo priskrbiti novac jer ne bismo išli u tu mjeru”, komentirao je ministar, dodavši da je pad nezaposlenost usporio te kako je situacija gora, primjerice, u Austriji.

“Država je dala više nego jasnu poruku jer ove su mjere više nego konkretne i ako ste pratili na sjednici Vlade, donesen je zaključak da oni kojima možemo naložiti, to činimo, kojima ne možemo, apelirat ćemo. Kad govorimo o režijama, HEP možemo izvući kao javno poduzeće, a i mahom govorimo o lokalnoj razini”, kazao je ministar.

Marić je najavio i moguće otkaze u državnom i javnom sektoru, ali i da će se sve znati nakon dijaloga sa socijalnim partnerima.

Naglasio je i moguće nagrade za sve službe koje nas “drže iznad vode”, poput vojske, vatrogasaca, policije i zdravstvenih djelatnika.

“Ne samo da moramo razmišljati o tome nego to i učiniti”, poručio je Marić koji se ipak nije usudio prognozirati kada će kriza završiti.

“Ako bih ikad poželio kristalnu kuglu, tad bih je htio sad, ali nažalost, nemam je”, zaključio je ministar Marić.

Komentiraj