Patrik Macek/PIXSELL

MARIĆ: ‘Cilj porezne reforme je stvoriti porezni sustav koji će biti stimulativan i atraktivan’

Zdravko Marić, tehnički ministar financija, održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o poreznoj reformi i Zakonu o konverziji.

‘Još na početku mandata ideja je bila da se napravi sleobuhvatna analiza cjelokupnog poreznog sustava, u kojoj su sudjelovali renomirani hrvatski eksperti. Ta analiza je trebala polučiti određene smjernice i sugestije kako dalje treba porezna reforma ići. Pad Vlade dijelomično je učinio svoje, te su neki koraci odgođeni, no napominjem da sav taj rad neće ostati mrtvo slovo na papiru već će zaživjeti uz praksi’, kazao je Marić.

Kako piše Dnevnik.hr, Marić je kazao kako je cilj porezne reforme stvoriti porezni sustav koji će biti stimulativan i atraktivan za sve one koji se odluče ulagati u Hrvatsku.

‘Provedena analiza je utvrdila čitav niz olakšica, umanjena i sličnih stvari koje u poreznom sustavu stvaraju veliki element složenosti. Porezna olakšica ili uvećanja osobnog odbitka nikada nije dolazila u pitanje da bi se u tom području išta umanjivalo ili slično’, objasnio je tehnički ministar financija.

Marić je ranije u intervjuu za Večernji list kazao da se zalaže za rasterećenje plaća i povećanje neoporezivog dijela dohotka na 3750 kuna, kao i proširenje poreznih razreda i snižavanje najviše stope poreza na dohodak, koja će se primjenjivati na dohotke iznad 20.000 kuna,

‘Promjenama u sustavu poreza na dohodak cilj je povećanje raspoloživog dohotka većine naših građana, a među njima i visokoobrazovanih ljudi deficitarnih struka kao što su liječnici, inženjeri, IT stručnjaci, koji zbog svojih konkurentnih znanja i vještina u znatnom broju napuštaju Hrvatsku i bez problema pronalaze visoko plaćene poslove u drugim zemljama članicama EU’, kazao je Marić.

Također je dodao kako je cilj svih budućih mjera zadržati ljude u Hrvatskoj koji su potrebni za pokretanje gospodarskog rasta.

‘Smanjit ćemo opću stopu poreza na dobit s 20 na 18%, a poljoprivrednici, obrtnici, mikro, mali i srednji poduzetnici, odnosno oni čiji prihod na godišnjoj razini ne prelazi tri milijuna kuna plaćat će porez na dobit po stopi od 12%. Namjeravamo i smanjiti opću stopu PDV-a za 1 postotni bod, ali dodatno, kad se za to ostvare uvjeti, odnosno kad stopa rasta BDP-a bude još viša. Pritom ćemo redefinirati dobra i usluge na koje se primjenjuje snižena stopa PDV-a’, kazao je Marić za Večernji list.

Komentiraj