Maria Schneider najpoznatiju ulogu odigrala je u ‘Posljednjem tangu u Parizu’

Pravim imenom Marie Christine Gélin, rođena je 27. ožujka 1952. u Parizu kao izvanbračna kćer glumca Daniela Gelina i majke Marie Christine Schneider. Oca je srela tek nekoliko puta u životu te početkom glumačke karijere preuzima majčino prezime. Tijekom tinejdžerskih godina zaljubljuje se u film te koristi svaku priliku da ode u kino. S petnaest godina, nakon svađe s majkom pobjegla je od kuće i otišla u Pariz.

Radeći kao statistica na filmu upoznaje Brigitte Bardot koja poznaje njezina oca te joj nudi sobu u svojoj kući. Preko nje upoznaje važne osobe unutar filmske industrije. Warren Beatty je predstavlja William Morris agenciji te ostvaruje prvu ulogu u filmu Madly (1970.) redatelja Rogera Kahanea nakon kojeg su uslijedile manje uloge u još četiri filma. Prvu glavnu i ujedno najpoznatiju ulogu odigrala je u filmu Posljednji tango u Parizu (Last Tango in Paris) Bernarda Bertoluccija, kontroverznom djelu koje joj je donijelo planetarnu slavu u profesionalnom životu, ali i probleme u privatnom životu.

Snimivši film s tek 20 godina, kasnije je izjavila da ju je glumački partner Marlon Brando izmanipulirao, a i sam redatelj s kojim nakon njegova filma Novecento (1976.) više nikad nije razgovarala. S Marlonom Brandom je, s vremenom, postala bliska prijateljica, no zamjerala je filmu što je od te uloge doživljavana kao seks simbol, a ne kao glumica.

Maria Schneider je umrla u zimu 2011. u dobi od 58 godina.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner