MARAS “Zagrebu trebaju nove škole, a ne stadion”

Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras poručio je u ponedjeljak gradonačelniku Milanu Bandiću u povodu početka nove školske godine da Zagrebu trebaju nove, opremljene škole, a ne novi stadion.

“Zagrepčanima je prioritet ulaganje u obrazovanje i djecu, a ne u novi stadion koji će služiti za tri utakmice godišnje i koji može poslužiti jedino nekom građevinskom lobiju da osigura enormne prihode”, rekao je Maras na konferenciji za novinare.

SDP, kaže, nema ništa protiv gradnje, ali podupire gradnju škola.

“Nedopustivo je da se u izgradnju i opremanje škola u Zagrebu godišnje izdvaja tek nešto više od jedan posto gradskog proračuna. Tražimo da se poveća na barem tri posto jer reforma se provodi kroz materijalna ulaganja i učitelje”, rekao je Maras.

U četiri godine u Zagrebu se, tvrdi, izgradila svega jedna škola, ona na Kajzerici. Ukupno se investiralo 300 milijuna kuna u četiri godine, u jednom izbornom ciklusu, a gradonačelnik želi tri puta više investirati u izgradnju novog nogometnog stadiona.

Neka se, poručio je Maras, investira u 15 školskih objekata koji imaju dijelove azbestnih elemenata i škole u centru grada koje nemaju toplu vodu.

Da Grad Zagreb pokazuje nebrigu za stanje u školama upozorila je i tajnica GO SDP-a Tanja Djaković.

Svega tri zagrebačke škole u eksperimentalnom programu

“U 70-tak škola koje su uključene u eksperimentalni program svega su tri iz Zagreba. Problem je u tome što su škole slabo opremljene i rade u dvije smjene, pa je reforma u takvim uvjetima teško izvediva”, ustvrdila je Djaković.

Gradonačelnikova radna skupina za kreiranje zagrebačkog školskog kurikuluma je neodrživa, smatra Djaković, jer “imamo kurikulum na nacionalnoj razini, a gradonačelnik treba prepustiti izradu kurikulima onima koji to znaju raditi”.

Predsjednici vijeća gradskih četvrti iz redova SDP-a demonstirali su na koji način u svojim četvrtima prate potrebe škola.

Kao gradska četvrt izdvojili smo 1,5 milijuna kuna, odnosno 13 do 14 posto našeg proračuna, za škole i vrtiće, a to je ogroman postotak, rekao je predsjednik Vijeća Gradske četvrti Trešnjevka sjever Ivan Butorac.

Zagreb je, kazao je, izdvojio više od milijun kuna za toaletni papir, a za knjižnice na godišnjoj razini daje oko 250 kuna po školi.

Predsjednik Vijeća gradske četvrti Donji grad Petar Paradžik istaknuo je kako svake godine izdvajaju sredstva iz plana komunalnih aktivnosti za obnove škola, sanitarija, učionica, parketa…

Lani smo samo za dvije osnovne škole dali preko milijun kuna za izmjenu vrata i mokri čvor, rekao je Paradžik.

Komentiraj