Maras: “Nakon 24 godine borbe za naše birače i stranku, neću odustati od SDP-a”

Gordan Maras, smijenjeni predsjednik GO SDP-a u Zagrebu, govori o svom brisanju iz članstva stranke i padu rejtinga SDP-a u glavnom gradu Hrvatske

Gordan Maras, bivši predsjednik GO SDP-a u Zagrebu, uz Nikšu Vukasa, Zvanu Brumnića i Rajka Ostojića, izbačen je iz stranke nakon što je Davora Bernardića na mjestu predsjednika naslijedio Peđa Grbin. Joško Klisović, SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba, nije se proslavio na izborima u svibnju, ali je, zahvaljujući koaliciji Možemo! i SDP-a postao predsjednikom Skupštine Grada Zagreba. SDP-ov rejting, posebno u Zagrebu i dalje pada a Maras je ovih dana izjavio da ne želi da se SDP pretvori u pudlicu platforme Možemo!
ZgNews: Ni prošlotjedna sjednica Predsjedništva SDP-a nije donijela odgovor na pitanje zašto ste izbačeni iz SDP-a i zašto je raspušten zagrebački SDP kojemu ste bili na čelu. Koji je zapravo razlog vaše smjene i brisanja iz članstva?
Nema racionalnog odgovora na to pitanje. Na žalost, obadvije odluke koje spominjete nanijele su veliku štetu SDP-u i u praksi se pokazale lošima. Također smatram lošim i ne primanje stotine članova i članica SDP-a nakon raspuštanja organizacije bez valjanog argumenta, što je na kraju priznao i Peđa Grbin govoreći da je u postupku reevidencije bilo propusta. Svi koji to promatraju sa strane zaključuju da su takve odluke posljedica unutarstranačkih borbi i želje da se utječe na kadroviranje u SDP-u Zagreba te da se dio ljudi, među njima i mene, isključi iz izbornog procesa koji predstoji u stranci. Takav način vođenja stranke građani ne podržavaju, što se vidi po rezultatima lokalnih izbora u
Zagrebu i po trenutnom rejtingu SDP-a. Smatram da se moramo baviti problemima građana, a ne unutarstranačkim previranjima.
ZgNews: Jeste li se na prošlim izborima namjeravali kandidirati za gradonačelnika Zagreba i mislite li da bi bolje prošli od Joška Kli sovića?
Koliko bih prošao bolje nikad nećemo saznati, ali sve činjenice govore da bi bilo tako. Joško Klisović je na žalost prošao jako loše, dobivši svega 7,5% potpore birača. Gradski odbor SDP-a bi me tada sigurno predložio jer je tako željela velika većina naših birača te članica i članova SDP-a. Predlagao sam Peđi Grbinu da napravimo anketu među biračima i članstvom koja bi usporedila rejting Klisovića i mene. Nije to htio napraviti. Također u anketama provedenim prije raspuštanja stajao sam puno bolje od Klisovića, a na svim prethodnim izborima na kojima smo se zajedno kandidirali među našim biračima prolazio je preferencijski znatno lošije od mene. Da gradska organizacija SDP-a Zagreb nije raspuštena i da nismo promijenili kandidata, sigurno bismo ušli u drugi krug i imali dvostruko više zastupnika u Skupštini Grada Zagreba nego ih imamo sada. To bi bilo puno bolje i za Zagreb i za SDP.
ZgNews: Je li točno da je 90 posto članstva zagrebačkog SDP-a podržalo vašu kandidaturu za gradonačelnika?
Velika većina članica i članova među kojima i sadašnji povjerenik Terzić, koji me sada nije upisao, željela je da budem kandidat. Članice i članovi su me na neposrednim izborima, isto kao i Peđu Grbina, birali za predsjednika organizacije i nevjerojatno mi je da on nije stao iza odluke svojih pet tisuća kolegica i kolega, nego je napravio nešto što je rezultiralo lošim izbornim rezultatom za SDP.
ZgNews: Kako ocjenjujete prve mjesece koalicije Možemo! i SDP-a u Zagrebu? Oglasili ste se i u vezi vraćanja naplate parkinga oko zdravstvenih ustanova?
Prerano je za ocjene, ali sigurno gradonačelniku neće biti lako ispuniti dana obećanja u kampanji. Protiv sam naplate parkinga bolesnima oko zagrebačkih bolnica kao što bi to trebao biti i zagrebački SDP. Vrlo jednostavno se može napraviti odluka koja bi spriječila da se na ta mjesta parkiraju oni koji odluku zloupotrebljavaju i uopće i ne idu u bolnice. Bolesnima treba osigurati parking i omogućiti da što jednostavnije obave svoje preglede i dobiju zdravstvene usluge, a ne da uokolo naših bolnica ne možete naći parking na udaljenosti od više stotina metara pa onda teško pokretni i djeca imaju problema s korištenjem zdravstvenih usluga.
ZgNews: Kakva je trenutačna situacija sa SDP-om u Zagrebu, a kakva je bila dok ste vi bili predsjednik?
Prilikom raspuštanja organizacije ostavio sam SDP u Zagrebu na drugom mjestu i na 19% podrške birača. Nakon raspuštanja i predlaganja Joška Klisovića za kandidata rezultat na lokalnim izborima je bio peto mjesto i nešto preko 8% podrške građana. Ova usporedba je vrlo jednostavna i jasna.
ZgNews: Rejting SDP-a pada, ne samo u Zagrebu. Imate li ideju kako vratiti povjerenje ljudi u SDP u Zagrebu?
Rejting se može jedino vratiti ako se vodstvo SDP-a prestane baviti unutarstranačkim sukobima i nađe načina da otvori prostor unutar stranke svima koji žele raditi na korist svojoj državi, gradu i stranci. Povjerenje u Zagrebu se može vratiti ako građani osjete inicijative SDP-a kao sebi korisne i ako kao dio koalicije pomognemo da ona bude što uspješnija. Inače, koalicija s Možemo! se ne bi trebala podrazumijevati kao vječna, pogotovo ako rezultati ne budu vidljivi nakon određenog vremena.
ZgNews: Bez obzira na postojeću situaciju s vašim statusom, mnogi vaši stranački kolege su uz vas. Što će se dogoditi vezano za SDP u Zagrebu i kakvi su vaši politički planovi?
Imam veliku podršku među članicama i članovima SDP-a te našim biračima bez obzira na to kako se trenutni povjerenik u Zagrebu odnosio prema meni. Nisam ponovno upisan u stranku jer je on svjestan da bi na unutarstranačkim izborima opet dobio podršku svojih kolegica i kolega. Od SDP-a nakon 24 godine borbe za naše birače i stranku sigurno neću odustati. Ostat ću SDP-ovac koji se bori za svoj grad i svoje sugrađane.

Komentiraj