Mara Bratoš otvorila izložbu ‘Treća serija autoaktova 2015-16.’ u rodnom Dubrovniku

Vedran Jerinić

Nakon Grada Zagreba, Mara Bratoš je izložbu ‘Treća serija autoaktova 2015-16.’ predstavila i u rodnom Dubrovniku u Galeriji Flora. Izložba hrabro prati suočavanje s vremenom, gdje je samosvjesna autorica snimljena digitalnom tehnikom.

Ova serija fotografija Mare Bratoš nastala je 2015. godine i završna je sekvenca spontanog niza od tri serije autoaktova, koje su se čudnom podudarnošću događale u razmacima od točno deset godina i međusobno se razlikuju, kako po tehnologiji tako i po izrazu.

Prva serija analognih crnobijelih fotografija manjeg formata nastala je 1995. godine (Autoaktovi u šumi), dok je Mara još bila studentica kamere u na ADU u Zagrebu. Druga serija, nastala deset godina kasnije (2005.) rad je već afirmirane fotografkinje s iskustvom snimanja. Riječ je o velikim kolor povećanjima scenski aranžiranih prizora.

Ova posljednja, osim što je, u skladu s vremenom, ostvarena u digitalnom obliku i po pristupu je drugačija od obje prethodne. Više je tu ekspresije pa i naturalizma, koji je započeo već u detaljima prethodne serije. Mara Bratoš ne pokušava nijekati vrijeme, nema retuša niti poze koja bi eventualno prikrila tragove proteklih godina, naprotiv, povremeno ona te znakove vremena upravo naglašava, dominira ekspresija koja ne odaje sreću.

Izložba je otvorena do 27.07. i može se pogledati u dubrovačkoj Galeriji Flora.

Komentiraj