Francuska čini sve što može kako bi spriječila terorističke napade, ali bit će ih još, izjavio je u srijedu francuski premijer Manuel Valls nakon ovotjednog ubojstva policajca i njegove supruge.

Valls je rekao da su obavještajna služba i policija osujetile 15 napada od 2013. godine i da vode stalnu borbu kako bi ušle u trag mogućim budućim teroristima.

“Moramo  zatregnut mrežu  i dati policiji i obavještajnim službama sva sredstva koja su im potrebna, ali bit ćemo suočeni s novim napadima”, rekao je on za radio France Inter.

“Bit će izgubljeno još nevinih života”, kazao je premijer.

Francuski policijski časnik ubijen je u noći na utorak ispred svoje kuće u pariškom predgrađu Magnanvilleu, u napadu za koji je odgovornost preuzela Islamska država, a tijelo njegove supruge pronađeno je u kući kao i trogodišnji dječak, sin ubijenog para.  Policija je prilikom upada u kuću ubila napadača.

Ubojica policajca identificiran je kao 25-godišnji Larossi Abballa koji je 2013. godine osuđen zbog povezanosti s džihadističkom organizacijom koja je djelovala između Francuske i Pakistana, navode francuski mediji. Agencija Amaq, bliska džihadistima, javila je u utorak ujutro da je “borac Islamske države ubio hladnim oružjem zamjenika zapovjednika policijske postaje u gradu Les Mureauxu i njegovu ženu”. Policijski izvori navode da se napadač predstavljao kao “borac džihadističke skupine” tijekom pregovora sa specijalnom policijom. Svjedoci su rekli istražiteljima da je napadajući policajca izvikivao “Allahu akbar”.

Komentiraj