‘Manjim brojem gradskih političara Zagreb može uštedjeti 30 milijuna kn’

Tomislav Stojak, HNS-ov zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, predstavlja program smanjenja broja gradskih četvrti i mjesnih odbora, kao i gradskih vijećnika

 

Nakon što je ZagrebNews u kolovozu pisao o ideji HNS-ova zastupnika gradske skupštine Tomislava Stojaka da promijeni ustroj mjesne samouprave i smanji broj gradskih četvrti i mjesnih odbora, Stojak je predstavio konkretan prijedlog. Trenutnih 17 gradskih četvrti smanjio bi na osam, broj mjesnih odbora pao bi sa 218 na 80, a umjesto 1600 gradskih vijećnika koje biramo na lokalnim izborima, Stojak predlaže da ih bude 886. Smanjivanje broja gradskih vijećnika za gotovo 50% za proračun Grada Zagreba značilo bi uštedu od 19 do 30 milijuna kuna.

„Ovaj moj prijedlog nije napravljen napamet, već je vrlo utemeljen u konkretnim brojkama, financijskim pokazateljima, ali i osobnom iskustvu djelovanja kao gradskog zastupnika i vijećnika u mjesnom odboru te sam uvjeren da može biti  jako dobra osnova za otvaranje argumentirane javne rasprave koja bi rezultirala kvalitativnim promjenama mjesne samouprave u Zagrebu. Definitivno bi s manjim brojem gradskih četvrti i mjesnih odbora dobili učinkovitiju i kvalitetniju mjesnu samoupravu, a smanjenjem ionako previsokih vijećničkih naknada ostalo bi nam dovoljno sredstava za kvalitetne kvartovske projekte“, tvrdi Stojak.

Građani nisu na prvom mjestu

Smatra da gradonačelniku građani nisu na prvom mjestu, jer da jesu, prije četiri godine ne bi, kako kaže, zacementirao loš i neučinkovit ustroj mjesne samouprave te povećao mjesečne naknade za vijećnike. Što se tiče podrške kolega u Gradskoj skupštini, Stojak primjećuje da kolege iz Kluba lijevog bloka te iz HSLS-a imaju slične ideje, a za kolege iz HDZ-a se nada da neće zaboraviti predizborna obećanja. „Što se tiče pozicije i većine u Skupštini, zagrebački HDZ je u svom predizbornom programu imao posebnu stavku posvećenu potrebi promjene i smanjenja mjesne samouprave u Zagrebu, pa se nadam da od toga nisu odustali. Uostalom, neki od kolega zastupnika HDZ-a iz njihova Kluba zastupnika u Gradskoj skupštini javno govore o potrebi smanjenja broja zastupnika u Skupštini, kao i reformi mjesne samouprave. To je odlično, očito je da bez obzira na različite političke opcije o ovom pitanju slično razmišljamo i smatramo da je nužno mijenjati mjesnu samoupravu u Zagrebu. To mi ulijeva povjerenje da možemo početi ozbiljno razgovarati o nužnim promjenama i da argumentiranim i konkretnim prijedlozima možemo doći do novog ustroja Zagreba.“

Društvene mreže kao alat komunikacije

Iako je planirao o promjenama razgovarati s građanima u kvartovima, zbog epidemiološke situacije će sve prijedloge javno objavljivati i prezentirati na svojoj Facebook stranici, profilu te na Facebook stranici Bolji Zagreb. Poziva građane da se uključe u raspravu i sugeriraju, ali i kritiziraju te da daju prijedloge kako bi zajedno stvorili bolji Zagreb u budućnosti.

„Naravno, koristit ću sve moguće i dostupne javne medije i druge kanale komunikacije koji su na raspolaganju, da putem press konferencija i objava, ovaj moj konkretan prijedlog promjene ustroja Grada Zagreba dođe do što šireg kruga ljudi. U današnje vrijeme modernih tehnologija, prava informacija i prijedlog zasigurno će naći put do svoje publike“, objašnjava.

Preveliki broj gradskih ureda i zavoda

Osim lošeg sustava mjesne samouprave, Stojak kao ključni problem u Zagrebu ističe prevelik broj gradskih ureda i zavoda kojih je trenutno 25 te Zagrebački holding. „Moramo se odlučiti kakvo komunalno poduzeće trebamo, a ja smatram da nam treba Holding koji će osnovne i najbitnije komunalne usluge građanima Zagreba pružati na jednoj visokoj kvalitativnoj razini, uz što je moguće manju cijenu koštanja te koji će gradsku imovinu stavljati u punu funkciju, a ne da poslovni prostori i stanovi u vlasništvu grada propadaju ili ih se koristi bez ikakvih kriterija. Gradske urede i zavode treba također funkcionalno spojiti, odrediti strateške pravce razvoja grada i na taj način i ustrojiti gradsku upravu. Mora biti manja, jeftinija, na usluzi građanima, poduzetnicima, svima onima koji žele raditi i doprinositi razvoju Zagreba. To je moj pogled na bolji Zagreb u budućnosti“, zaključio je Stojak za Zagreb News.

Komentiraj