Manipulacije u Croatia banci

Marko Lukunic/PIXSELL

Iako bi banka preseljenjem u nove prostore godišnje uštedjela sto tisuća eura, zbog sumnjive odluke NO-a sve je zaustavljeno

tijeku je pravi rat za iznajmljivanje poslovnih prostora Croatia banci, doznao je Nacional iz više poslovnih izvora. Sredinom lipnja uprava te male banke u potpunom vlasništvu Republike Hrvatske, s ukupno 18 podružnica i poslovnica, raspisala je javni natječaj za iznajmljivanje poslovnih prostora. Središnji uredi banke nalaze se na adresi Roberta Frangeša Mihanovića 9 u Zagrebu. Na toj adresi smješteni su tzv. Sky Office tornjevi, u kojima su smješteni i poslovni prostori Hrvatskog Telekoma i drugih tvrtki, među ostalim i Croatia banke, ali i Zagreb Montaže i više s njom povezanih tvrtki koje se brinu o iznajmljivanju tamošnjih poslovnih prostora. Dominantnu ulogu u tim tvrtkama imaju poduzetnik Vlado Čović te njegova djeca Alen i Iva. O svima njima tvrdi se da su godinama u dobrim odnosima sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Na raspisani natječaj javilo se više zainteresiranih tvrtki, a tvrdi se da su se među najpovoljnijima našli postojeći iznajmljivači ureda u prostorima zagrebačkog Sky Officea, ali i javnosti relativno nepoznata tvrtka Info mozaik smještena na drugoj lokaciji. Prije nekoliko dana, 25. srpnja, tvrtka Info mozaik dobila je obavijest od uprave Croatia banke da je njihova ponuda prihvaćena kao najpovoljnija za banku te molbu da pripreme draft ugovora o najmu ponuđenog poslovnog prostora. Upućeni poslovni izvori tvrde da bi Croatia banka odlaskom u njihove poslovne prostore godišnje uštedjela najmanje 100 tisuća eura te da bi novi iznajmljivači poslovnog prostora snosili i trošak preseljenja u iznosu od oko 1,5 milijuna kuna.

Međutim, tada su se stvari neočekivano počele komplicirati. Uprava Croatia banke iz nepoznatih razloga predmet je na odlučivanje proslijedila Nadzornom odboru. Prema tvrdnjama nekih poslovnih izvora, to se dogodilo nakon pritisaka članova Odbora za reviziju i rizike unutar Croatia banke, koji čine Maruška Vizek, Branka Grabovac i Josip Lozančić, koji su ujedno i članovi Nadzornog odbora banke. Osim njih, članica Odbora za reviziju i rizike je i Marija Hrebac, glavna izvršna direktorica Agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka. Riječ je o osobi koja je proteklih godina bila u višestrukom sukobu interesa, ali to joj nije smetalo da i dalje nastavi obnašati tu funkciju. Nedugo potom Nadzorni odbor predložio je da se za godinu dana produži ugovor s postojećim najmodavcem. Tvrdi se da su za tu odluku smišljena tri prigodna razloga: neslaganje unutar Uprave, tvrdnja da se u prvoj godini ne mogu očekivati značajne uštede, već tek u drugoj i trećoj, te što će možda doći do promjena u poslovanju banke uslijed priprema banke za privatizaciju. Izvor blizak Upravi banke tvrdi da se produženje najma s postojećim najmodavcem zapravo sugerira ponajprije kako bi se išlo na ruku postojećem najmodavcu te da su svi navedeni razlozi za tu odluku diskutabilni. „Nikoga od spomenutih ne interesira ušteda koju banka može ostvariti, već čini se prvenstveno pozadinski privatni interesi. Sve to pokazuje koliko su diskutabilni kadrovi i motivi osoba koje odlučuju u tvrtkama u većinskom državnom vlasništvu. Čini se da će ovdje biti i tužbi za naknadu štete te će biti zanimljivo pratiti hoće li se to odraziti na daljnje poslovne karijere Marije Hrebac i ostalih članova Nadzornog odbora banke, jer oni po statutu banke uopće nisu trebali odlučivati u ovom slučaju”, zaključuje izvor blizak Croatia banci.

Komentiraj