FaH

Manijak iz Nice povezan s islamističkim radikalima, Premijer: “Nije bilo sigurnosnih propusta”

Fracunski premijer Manuel Valls izjavio je kako je napadač odgovoran za smrt više od 80 ljudi u Nici, “bez sumnje povezan s islamističkim radikalima”.

Valls je poručio i kako sigurnosne službe nisu napravile bilo kakve propuste.

Iako još nitko nije preuzeo odgovornost, stručnjaci za sigurnost tvrde ne dvoje kako je riječ o terorističkom napadu.

Podsjetimo, najmanje 84 osobe su poginule, a više od 150 ozlijeđeno jučer kasno navečer u gradu Nici na francuskoj rivijeri kada se kamion zabio u gomilu koja je na promenadi gledala vatromet povodom proslave francuskog nacionalnog praznika Dana Bastilje.

“Nemilice rušio ljude”

Vozač kamiona, 31-godišnji Mohamed Lahouaiej Bouhlel kamionom je vozio dva kilometra duž glavne ulice Nice te pritom nemilice rušio ljude. Navodno je prošao sigurnosnu kontrolu tvrdeći kako je dostavljač sladoleda koji ima dozvolu parkiranja na rivi tijekom svečanosti. Nakon smrtonosnog pohoda, izašao je iz kamiona i otvorio paljbu na ulici kad ga je ubila policija.

Bouhlel je Francuz podrijetlom iz Tunisa i dosad nije bio povezivan s terorizmom, ali je policiji otprije poznat. Navodno je bio kažnjavan zbog prekršaja u prometu, krađa i manjih kriminalnih djela. Navodno je izgubio posao kao dostavljač kad je zaspao za volanom i zabio se u četiri automobila.

Porijeklom je iz tuniškoga grada Msakena koji je zadnji put posjetio prije četiri godine, izvijestio je izvor blizak tuniškim snagama sigurnosti. Grad Msaken je od obalnoga grada Sousse udaljen desetak kilometara.

Susjedi ga opisuju kao ljubaznog, ali i pomalo čudnog dok je rođak za njega kazao kako se redovito drogirao, pio i tukao ženu.

“U šoku sam, ne mogu vjerovati kako je tako nešto mogao učiniti, bio je tako mlad, što se to događalo u njegovoj glavi….Bio je tako ljubazan, uvijek me je tješio kad bi bila zabrinuta.”, kazala je jedna od napadačevih susjeda, javlja Figaro.

“Govno od čovjeka”

Ipak, susjeda koja je željela ostati anonimna tvrdi da je znao biti u čudnom raspoloženju.

“Jednom me pitao mogu li mu iznajmiti svoj poštanski sandučić. Bilo je to bizarno. Kad sam odbila postao je neugodan”, kaže susjeda i dodaje kako je napadač rijetko pričao o svom privatnom životu.

Njegov rođak imalo pomalo drugačiju priču.

“Nije on musliman, on je govno od čovjeka. Tukao je ženu pio, drogirao se, jeo svinjetinu, i lovio žene”, kazao je Bohlelov rođak.

U pretrazi njegova stana nije pronađeno oružje niti eksploziv, a njegova supruga s kojom je bio u procesu razvoda trenutno je u pritvoru.

Komentiraj