Manifestacija ‘Dani Augusta šenoe’ održava se od 14. studenoga do 13. prosinca u Kući Šenoa u Zagrebu. Mjesec dana koliko traje ova proslava period je od Augustova rođendana do dana njegove smrti.

Na ovogodišnjoj manifestaciji, kojom se prisjećamo poznatog hrvatskog književnika, posjetitelji će moći pogledati originalne Augustove rukopise. Brižno su se čuvali u njegovoj obitelji više od 130 godina, a kroz njih je Šenoa stvarao neka od svojih najpoznatijih književnih djela.

Obiteljska zbirka Šenoa proglašena je kulturnim dobrom rješenjem Ministarstva kulture i vodi se u evidenciji pokretnih kulturnih dobara Republike Hrvatske, pod brojem Z-4742. Kuća Šenoa u Zagrebu, Mallinova 27 nepokretno je kulturno dobro i upisana u Listu zaštićenih kulturnih dobara pod brojem Z-730.

Uz to Kuća Šenoa je i naziv autorskog projekta Jasmine Reis, nasljednice ostavštine obitelji Šenoa koji obuhvaća niz aktivnosti tijekom cijele godine, a koje su povezane s likom i djelom Augusta Šenoe i svih naših Šenoa. Posebni dio projekta Kuća Šenoa namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola.

 

Komentiraj