MANHATTAN? Grad prihvatio 17 posto primjedbi na GUP Zagreb

Konačna verzija izmjena zagrebačkoga generalnog urbanističkog plana stigla je na očitovanje u vijeća gradskih červrti. Grad je u 45 dana obradio više od 10 tisuća podnesaka i prihvatio 17 posto primjedbi. O GUP-u će uz vijeća gradskih četvrti odlučivati gradska skupština, a trebat će suglasnost Ministarstva graditeljstva, javlja HRT.

Gotovo ništa od spornih primjedbi na gup nije prihvaćeno – proširilo se medijima – pa ni to da je dopuštena gradnja takozvanog Zagrebačkog Manhattana i garaže u središtu grada.

– Očito je da je gradonačelnik odlučio ignorirati volju 10 tisuća građana koji su uruđbirali primjedbe protiveći se njegovim štetnim izmjenama – upozorava Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

– Ako je to točno onda nažalost imamo situaciju koju smo mogli predvidjeti da je ova javna rasprava u sredini kolovoza bio jedan igrokaz koji je gradonačelnik napravio kako bi približio svoj – dodaje Tomislav Stojak, gradski zastupnik HNS-a.

Od gradonačelnika se doznaje da ćemo na skupštinsku raspravu čekati još mjesec dana.

Ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje tvrdi – prihvaćeno je čak 17 posto primjedbi. Među ostalim, i primjedbe koje se tiču prenamjene prostora hipodroma i velesajma.

– Odlučeno ja da mora biti pretežito sportske namjene i obaveza izrade krajobrazne studije je vraćena – otkriva Ivica Rovis, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba.

Izmjene GUP-a morat će nakon rasprave u vijećima gradskih četvrti odobriti ili potvrditi i zastupnici u skupštini, a svoje mišljenje dat će i mjerodavno ministarstvo.

Komentiraj