Mandić o jezivoj ruskoj prijetnji: “Jesu li oni rekli svojim građanima…”

Jeziva ruska čestitka stigla je uoči NATO samita. Je li riječ o prijetnji čelnicima NATO članica ili nečem drugom? Kakva se poruka šalje bombardiranjem trgovačkog centra, za Novu TV komentirao je vojni analitičar Ivica Mandić.

Mandić kaže da ne bi rekao da je slika jeziva, ali je vrlo čudne namjene. “Kako bi bilo da sad EU objavi ulazna vrata u Putinovo sklonište? Može li to? Može kad hoće”, kaže vojni analitičar i dodaje kako od početka vojne operacije šalju poruku: “Mi znamo gdje ste i možemo vas pogoditi”.

Mandić se pita jesu li Rusi svojim građanima rekli da nitko neće preživjeti nuklearnu kataklizmu. “Više neće biti Rusije uopće. Što će ostati, i to je veliko pitanje”, kaže Mandić.

“Namjerni promašaj iz jedne crne operacije protiv građana Ukrajine gdje se svako malo događa takavnamjerni promašaj.Kako na bolnice, tako i na škole, a sad i trgovački centar. Svrha je panika, strah da se unese u ukrajinski narod”, kaže Mandić te dodaje kako do sad reakcije ukrajinske strane nisu bile panične niti nepromišljene. “Naprotiv, oni vladaju svojim emocijama, razumom”, rekao je.

Na pitanje mogu li zaključci sa samita G7 uvjetovati Putinu kolika će biti cijena nafte, Mandić kaže da je to političko pitanje dopustiti Venezueli i Iranu da izvozi naftu, a koje leži u rukama Zapada koji će vrlo vjerojatno to riješiti. “Njima Rusija kao igrač na energetskom tržištu u tom scenariju ne treba. Da li je mogu natjerati na cijenu nafte? Sigurno da će iranskim i venezuelanskim uključenjem na svjetsko tržište nafte pasti cijena barela. Past će i zarada koja je sada enormna”, kaže Mandić i dodaje kako je trgovina energentima trećina prihoda Ruske federacije.

Rusija je osvojila istok zemlje. Može li Ukrajina vratiti taj teritorij, zanimalo je reporterku. Vojni analitičar kaže kako bi ukrajinska vojska uz potporu G7 i NATO-a posebno, u smislu stabilnosti isporuke oružja i obućavanja ljudi, mogla vratiti svoj teritorij.

Komentiraj