Lovri Kuščeviću skinut imunitet

U Hrvatskom saboru u ponedjeljak je održana sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva, na kojoj je ukinut imunitet saborskog zastupniku HDZ-a i bivšem ministru uprave Lovri Kuščeviću.

Predsjednik Povjerenstva Žarko Tušek rekao je da su sazvali sjednicu unatoč ljetnoj stanci, a na dnevnom redu je i skidanje imuniteta Ivanu Klarinu. MIP, dok ne zasjeda Sabor, donosi odluke u ovim slučajevima, a naknadno ih mora potvrditi Sabor. Uskratili su odobrenje za vođenje postupka protiv Klarina po privatnoj tužbi za klevetu.

Tušek je predložio da se skine imunitet budući da je to tražilo Državno odvjetništvo.

”Slučaj gospodina Kuščevića nije usamljen, imamo i slučaj bivšeg premijera Sanadera koji služi kaznu”, podsjetio je Ivan Pernar i zapitao hoće li Kuščević ostati član HDZ-a. Dodao je da se postavlja pitanje je li Kuščević i u Ministarstvu uprave zlorabio položaj.

Saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras kazao je kako u Hrvatskoj nije zabilježenoi da se protiv bivšeg ministra i političkog tajnika stranke na vlasti vodi postupak. “Plenković je rekao da je s Kuščevićem prošao papir po papir i da je jedino zaboravio upisati nekretninu u katastar”, podsjetio je Maras na izjavu premijera otprije dva mjeseca te dodao da od Plenkovića očekuje da podnese ostavku, ako se optužnica protiv Kuščevića potvrdi.

Robert Podolnjak kazao je kako ovaj slučaj “pokazuje se da nam ne funkcionira sustav, u potpunosti je zakazao, nema nadzornih mehanizama koji će spriječiti da dođe do ovakvih zloporaba položaja i ovlasti”, rekao je Mostovac i pohvalio medije jer su razotkrili aferu.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo jednoglasno je skinulo imunitet Lovri Kuščeviću.

Prošlog je tjedna u Sabor stigao zahtjev DORH-a za ukidanjem imuniteta Kuščeviću kako bi se pokrenuo kazneni postupak zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Prijeti mu kazna zatvora od jedne do deset godina.

Komentiraj