Najvrjedniji europski nogometni klub je Manchester United čija je vrijednost prvi put prošle godine premašila tri milijarde eura, objavila je u srijedu savjetodavno-revizorska tvrtka KPMG.

‘Crveni vragovi’, koji su prije tjedan dana pod vodstvom trenera Josea Mourinha osvojili naslov pobjednika Europske lige, financijski i ekonomski su najjači klub, a iza sebe su ostavili glavne europske suparnike Real Madrid i Barcelonu.

Istraživanje KPMG-a kako navodi BBC obuhvatilo je televizijska prava, profitabilnost, popularnost na društvenim mrežama, sportski potencijal i vlasništvo stadiona.

Istraživanjem su obuhvaćena 32 kluba, a engleski klubovi dominiraju u prvih deset mjesta. Manchester United trenutačno ima 26 globalna sponzorska ugovora, među kojima su proizvođač sportske opreme adidas, te Chevrolet, 20th Century Fox and Uber, kao i deset regionalnih sponzorskih ugovora te 28 other medijskih i financijskih partnera.

Ove godine deset klubova ima vrijednost od čak milijardu eura, dva više nego 2016.

Engleski prvoligaš Tottenham i talijanski Juventus su se tako prvi put priključili toj elitnoj skupini, a Tottenham je čak “maknuo” PSG s desete pozicije.

Unatoč dominaciji klubova iz Premier Leagu, Španjolska jedina ima dva kluba čija vrijednost prelazi dvije milijarde eura, a to su Real Madrid i Barcelona.
Prvih 10 europskih nogometnih klubova po vrijednosti:
Manchester United -3.09 milijarde eura
Real Madrid – 2.97 milijarde eura
Barcelona – 2.76 milijarde eura
Bayern Munich – 2.44 milijarde eura
Manchester City – 1.97 milijarde eura
Arsenal – 1.95 milijarde eura
Chelsea – 1.59 milijarde eura
Liverpool – 1.33 milijarde eura
Juventus – 1.21 milijarde eura
Tottenham – 1.01 milijarde eura

Komentiraj