Manchester City mogao bi biti izbačen iz Premier lige?

Engleski premierligaš Manchester City mogao bi dobiti drastičnu kaznu, ali i izbacivanje iz prvenstva zbog teških kršenja pravila financijskog fair-playja u sezonama 2009./10. i 2017./18. Vijest je objavljena jučer. Brojni stručnjaci smatraju da će se City teško izvući iz ove situacije.

Objavljeni su dokumenti Football Leaksa i drugih izvora, koji su bili jedan od temelja istrage Premier lige. Oni dokazuju kako je City muljao sa brojkama u financijskim izvješćima te pokušao sakriti gubitke kako bi poštovao financijski fair-play.

Jedan od ključnih dokaza bio je ugovor sa Robertom Mancinijem, koji je vodio City od 2009. do 2013. godine. Talijanski stručnjak imao je prikazanu plaću u iznosu milijun i pol eura po sezoni, ali utvrđeno je da je dodatna dva milijuna dobio “ispod stola”, prenosi Index.

Mancini je otvorio tvrtku Italian International Services (IIS) s kojom je imao ugovor sa klubom Al Jazeera vezano za savjetodavne usluge. Mancinijeva tvrtka izdavala je kvartalne račune Al Jazeeri, koja mu je na taj način isplatila nešto više od 1,9 milijuna eura po sezoni.

Dokazi su korišteni u UEFA-inoj istrazi nakon koje je City kažnjen sa dvije godine zabrane igranja u Europi i 30 milijuna eura, da bi Međunarodni sportski sud (CAS) smanjio financijsku kaznu na samo deset milijuna eura.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]