epa

Manafort po drugoj optužnici osuđen na tri i po godine zatvora

Paul Manafort, bivši voditelj predsjedničke kampanje Donalda Trumpa, osuđen je na tri i po godine zatvora, objavio je sud u Washingtonu u srijedu, a u New Yorku je protiv njega podignuta nova optužnica za pronevjeru.

Sutkinja Amy Berman Jackson u Washingtonu osudila ga je u srijedu na 73 mjeseci zatvora.

Današnja presuda izrečena je šest dana nakon što je na zasebnom suđenju u Alexandriji u saveznoj državi Virginiji 69-godišnji Manafort proglašen krivim za financijske prijevare i osuđen na 47 mjeseci zatvora.

Sutkinja Jackson rekla je da će 30 mjeseci njezine kazne Manafort odrađivati istodobno s kaznom dosuđenom u Virginiji što će ukupno iznositi šest godina i devet mjeseci zatvora.

Za razliku od prošlotjedne sudske završnice, Manafort je u srijedu u sudnici kamo je stigao u invalidskim kolicima, izrazio žaljenje i zatražio oprost.

“Ne mogu promijeniti prošlost, no uvjeravam vas da će budućnost biti drukčija”; rekao je i ustvrdio da se “promijenio” te da želi ostatak života provesti uz svoju suprugu.

Jackson se nije dala impresionirati pa je njegovo kajanje nazvala neuvjerljivim i rekla mu da je opetovano lagao i varao te nema dobre osnove za oprost.

“Kada kažete žao mi je što sam uhvaćen ne pružate osnovu za oprost”, rekla je Jackson.

Sutkinja Jackson osudila je Manaforta, republikanskog političkog veterana koji je zaradio milijune dolara radeći za proruske političare u Ukrajini za dvije urote za koje je priznao krivnju u rujnu 2018. Riječ je o savjetničkim uslugama koje je pružao proruskim Ukrajincima od 2004. do 2014., te za pokušaj kupnje svjedoka.

Na suđenju u Virginiji u četvrtak Manafort nije izrazio žaljenje.

“Žalim zbog onoga što sam učinio”, rekao je Manafort u srijedu i nastavio “Ovo suđenje oduzelo mi je sve – imovinu, gotovinu, životno osiguranje, ušteđevinu za moju djecu i unučad i još više od toga”.

“Tvrdnje okrivljenog da se ništa od od ovog nije trebalo dogoditi njemu… samo dodatno potvrđuju da nije iskreno priznao odgovornost”, rekla je sutkinja Jackson.

Sudac T.S. Ellis okružnog suda Alexandrije, u saveznoj država Virginia, Manaforta je osudio za utaju poreza i bankarske prijevare, te neprijavljivanje računa u stranoj banci.

Na sudu u New Yorku u srijedu je protiv Manaforta podignuta nova optužnica koja ga tereti za nepošteno prisvajanje više milijuna dolara zajma.

U njujorškom je predmetu optužen po 16 različitih točaka, od kojih su najteže pronevjera nekretninskog zajma za što može dobiti do 25 godina zatvora.

Radi se o optužbama za radnje počinjene između 2015. i 2017.

Komentiraj