Man City je od TV-prava zaradio 161 milijun funti, Norwich najmanje – “samo” 100 milijuna

Vrlo uzbudljiva sezone engleske Premier lige došla je kraju. Manchester City je opet prvak i ima najviše razloga za slavlje, dok će Burnley, Watford i Norwich preseliti u niži rang. Uz prvake, Liverpool, Chelsea i Tottenham idu u Ligu prvaka, Arsenal i Manchester United će igrati Europa ligu dok će West Ham nastupiti u Konferencijskoj ligi.

Osim borbe za trofeje, klubovi su se borili i za novčane nagrade koje se u Engleskoj dijele nešto drukčije nego što će to biti u Hrvatskoj. Dok će se u Prvoj HNL novac dijeliti kroz fiksni dio (ukupno 35 milijuna kuna) u kojem će svaki klub dobiti istu svotu i varijabilni (ukupno 34 milijuna kuna) ovisno o poretku na ljestvici, u Premier ligi također svi dobivaju jednaki fiksni dio od 50 posto od ukupne svote a ostalih 50 posto se dijeli na 25 posto ovisno broju TV-prijenosa, što bi bio nekakav ekvivalent zanimanja publike za svaki klub, i 25 posto ovisno o konačnom plasmanu na tablici. Ovo o broju TV-prijenosa vas može zbuniti ali u Engleskoj je, prema dosadašnjem ugovoru, ove sezone u TV-prijenosu bilo 200 od 380 utakmica Premier lige: Sky je prenosio 128 utakmica, BT Sport 52 a Amazon 20. Ostale utakmice nisu u nacionalnim prijenosima kako bi se motiviralo navijače da odlaze na stadione.

Tako će prvak Manchester City zaraditi 161.3 milijuna funti, točno 61 milijun više od posljednjeplasiranog Norwicha s 100.3 milijuna koji će im sjesti na račun kao utjeha za ispadanje u Championship. Tih 61 milijuna razlike odnosi se na prihod od pozicije na tablici, City će za prvo dobiti 48.3 milijuna a Norwich za zadnje 2.4 milijuna funti dok će po broju TV-prijenosa City (27) dobiti 25.6 a Norwich (11) 10.4 milijuna funti.

Zanimljivo je da nekoliko klubova (Newcastle, Tottenham, Aston Villa, Everton, Leeds) stoje bolje u poretku zarade od TV-prava nego na bodovnoj tablici – razlog je popularnost koja im je donijela veći udio TV-prijenosa.

 

Za usporedbu, u Prvoj HNL prvak sljedeće sezone će zaraditi 9.28 milijuna kuna a 4.86 će ući u blagajnu posljednjeplasiranog. Nije neki veliki novac ali svakako više od ove mizerije koja se dobivala do sada.

Sad može biti jasnije zašto se klubovi iz sredine poretka u Premier ligi u zadnjim kolima itekako bore za bodove, svaku poziciju u poretku dijeli otprilike 2 milijuna funti tako da, iako velika većina „pliva u novcu“ ipak im nije svejedno hoće li, na primjer, završiti na devetom ili 12. mjestu.

Komentiraj