Mamić nakon ročišta: “Hrvatski režim mi se navalio na leđa, BiH je moja nada”

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uručili su jutros poziv bivšem čelniku Dinama Zdravku Mamiću da se javi u Sud Bosne i Hercegovine, objavio je portal Klix.ba.

Iz SIPA-e je za Klix potvrđeno kako Mamić nije uhićen, već kako će se na osnovu poziva danas pojaviti na Sudu BiH. Prema neslužbenim informacijama, Mamić se jutros nalazio u Mostaru.

Mamić je oko 11:15 stigao pred sud u Sarajevu. “Vidite da sam najnormalnije došao tu, sve je u redu, dobio sam poziv, uručen mi je poziv i sad ćemo vidjeti”, kazao je okupljenima.

Nekoliko minuta iza podneva završilo je ročište na sarajevskom sudu.

Mamićev odvjednik Zdravko Rajić rekao je kako će tražiti rok za pripremu obrane.

“Ne možete u tim optužnicama pročitati da sam oštetio državni proračun ili utajio porez niti za jednu lipu. Ni Dinamo nije napisao da se osjeća oštećenim… Hrvatski režim mi se navalio na leđa. Traži se moja eliminacija iz sportskog… čak i fizičkog života Republike Hrvatske. BiH je moja nada, hvala što me tretiraju kao čovjeka. I vama medijima u BiH hvala. To je dijametralno suprotno od onoga što sam doživio od svoje domovine… Jučer sam htio izaći s podacima koji bi uzdrmali državu. Odvjetnik me upozorio da bih time naštetio svojoj situaciji. Moj cilj je da se moje suđenje ne održi u Osijeku, koji je ucijenjen od hrvatskih službi”, rekao je Mamić nakon ročišta.

Sud u Sarajevu nije Zdravku Mamiću odredio pritvor, no odredio mu je mjere opreza.

Bivši čelnik Dinama mora predati svoje putne isprave. Sud BiH će do kraja dana objaviti svoje mjere zabrane koje se tiču Mamića, a među njima bi moglo biti obvezno javljanje postaji i onemogućavanje izravnog kontakta s medijima.

BOŠNJAKOVIĆ: “Zahtjev za izručenjem Mamića potpisat ću u najkraćem roku”

Ranije objavljeno:

“Zdravko Mamić pojavit će se na današnjem ročištu na Sudu u BiH”, izjavio je za Dnevnik.hr Mamićev odvjetnik Zdravko Raić.

Ako se Mamić bude protivio izručenju Hrvatskoj uslijedit će sudski postupak u kojem će se odlučivati o njegovoj ekstradiciji. Mamić sudsku odluku može čekati ili u ekstradicijskom pritvoru ili na slobodi ukoliko mu bude dozvoljeno da plati jamčevinu.

Podsjetimo, osječki Županijski sud dostavio je Ministarstvu pravosuđa svu potrebnu dokumentaciju vezanu za pokretanje postupka izručenja bivšeg čelnika NK “Dinama” Zdravka Mamića iz Bosne i Hercegovine.

Nakon što je 7. lipnja Županijski sud izdao nalog za raspisivanje tjeralice Ministarstvo unutarnjih poslova je za Zdravkom Mamićem raspisalo domaću i međunarodnu tjeralicu, a za daljnju proceduru izručenja optuženika nadležno je Ministarstvo pravosuđa, izvijestili su na sudu.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ranije je kazao da će zatražiti Mamićevo izručenje nakon što dobije dokumentaciju od nadležnog suda u Osijeku.

Komentiraj