HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

“Kako sam oštetio Dinamo? Doveo sam izbjeglice iz Zenice i Obrovca i prodao ih”

Na osječkom Županijskom sudu u utorak je nastavljeno suđenkje Zdravku Mamiću i ostalima zbog izvlačenja najmanje 116 milijuna kuna iz zagrevačkog Dinama. Mamić je jutros na sud došso u pratnji odvjetnika Veljka Miljevića, sa dvije vrećice pune dokumenata.

Prvi je obranu iznio Milan Pernar, koji je odbacio sve što mu se stavlja na teret te ponovno istaknuo kako nije kriv. Nakon njega svoju je obranu počeo iznositi Zdravko Mamić.

“Molim da mi dozvolite dva načina za iznošenje obrane. DORH je iskonstruirao optužbe, ovo je politički pamflet. 17 tisuća stranica spisa je ispred mene. Sve je to nepotreban trošak poreznih obveznika. Gle čuda, cijeli taj spis sažeo sam u jedan registar”, rekao je na početku Mamić dodajući da će biti ‘koncizan i kratak’.

“Reći ću nešto o politički motiviranom procesu. Uvidom u spis, prvi put sam gledao video moje obrane nakon što sam uhićen”, rekao je Mamić i dodao da ostaje pri svom tadašnjem iskazu. Naglasio je kako je izbosio obranu suprotbo želji njegovih odvjetnika jer nije imao što skrivati. “Nisam imao nijedan papir kod sebe, moje uhićenje je bilo naprasno, uhićen sam nasilno na radnom mjestu tijekom priprema u Sloveniji. Nudili su mi da postanem bjegunac, razne ambasade su se javljale, ali ja sam to prepoznao te sam pristao na uhićenje”, rekao je Mamić.

Upitao je kako je to točno on oštetio Dinamo. “Svatko logičan prepoznaje da, sukladno optužnici, ovdje na optuženičkoj klupi treba sjediti i Luka Modrić. Kao i Dejan Lovren. Ne znam što radim ovdje ako njih nema. Sretan sam jer nisu tu, ali ako pričamo o pravu… Ili smo krivi svi, ili nije nitko…”, kazao je savjetnik Dinama poručujući da ima mišljenje s Pravnog fakulteta, prema kojem je optužnicu potpisao neovlašteni tužitelj.

Istaknuo je i da ne razumije zašto mu se sudi u Osijeku. “Prijatelj sam s Ivanom Turudićem, predsjednikom Županijskog suda u Zagrebu? Tko je to dokazao i kako? To samo piše negdje na papiru, nije dokazano”, poručio je Mamić, koji je komentirao i optužnicu protiv Luke Modrića.

“Tvrtka kćer DORH -a, ovdje u Osijeku, izvršila je pritisak na sud i osramotila sudstvo u Hrvatskoj, kada je vidjela da u predmetu ne stoje dobro. Bezobrazno je da se, dok traje postupak pred sudom, podiže optužnica protiv svjedoka u tom postupku. Upozoravam da su Modrić, Lovren i svi drugi svjedoci imali su obvezu pred sudskim vijećem govoriti istinu. Čak i da su kazali sve suprotno, ovdje u sudnici se mora govoriti istina. Sve drugo USKOK si može zataknuti u šešir”, rekao je.

Mamić se potom ispričao zbog svog nekorektnog ponašanja u sudnici. “Znam da sam pogriješio, ali ljudski me pokušajte shvatiti. Tanka je linija između slobode i 5-10 godina zatvora”, kazao je.

“Kako sam to oštetio Dinamo? Doveo sam izbjeglice iz Obrovca i Zenice, podigao im cijenu, prodao ih, platio porez i zaradio novac za Dinamo. Ovo je nestvarno”, poručio je Mamić. “Nisam kriv i stojim na dispoziciji svima u sudnici, osim neovlaštenim tužiteljima, jer bih im time dao legitimitet, a to ne želim. Nisam toliki mazohist”, zaključio je Mamić.

Komentiraj