Pixsell

CRNI FONDOVI HDZ-a Tko je u ime Kolinde reketario u Karamarkovu HDZ-u

EKSKLUZIVNO Dva ključna protagonista predizborne kampanje prvi put govore o reketu u ime HDZ-a i vrh stranke optužuju za teški kriminal

‘Kad bi vjerovao u institucije, Mamić bi sve ispričao. On je te kriminalce podržavao, a danas i on sam proklinje dan kad je to napravio jer smatra da je to najveća banda Europe koja ga je reketarila’

Ako sam vam što dužna, recite pa ću vam vratiti!” Te je riječi predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uputila bivšem izvršnom predsjedniku Dinama Zdravku Mamiću nekoliko mjeseci nakon što je pobijedila na predsjedničkim izborima, u razgovoru u čije je detalje upućeno tek nekoliko osoba iz njezina najužeg kruga. Ono što je uslijedilo u tom razgovoru, sudeći i prema informacijama do kojih je Nacional došao iz drugih neovisnih izvora, moglo bi dovesti do novih potresa na političkoj sceni i uzdrmati sam vrh HDZ-a. Te informacije ukazuju na vrlo ozbiljne indicije da je u financiranju HDZ-ove kampanje za parlamentarne izbore 2015. godine bilo tajnog financiranja, a kao glavni financijer spominje se bivši izvrši predsjednik Dinama Zdravko Mamić koji se danas, kako tvrde izvori koji su s njim u neposrednom kontaktu nakon njegova bijega od hrvatskog pravosuđa, osjeća izigran, izreketaren i prevaren od predstavnika HDZ-ovih struktura koje se danas koriste njegovim imenom kako bi naštetile predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović. Naime, Mamića se danas pokušava povezati s financiranjem predsjedničine kampanje, no čini se da je sporno zapravo bilo financiranje kampanje HDZ-a, što bi u skorije vrijeme moglo dovesti i do novog pravosudnog zapleta jer se spominje cifra od preko milijun eura. Evo kako je visoki politički izvor, blizak Uredu predsjednice i njoj osobno, objasnio Nacionalu zašto je Kolinda Grabar-Kitarović postavila Mamiću pitanje je li mu išta dužna:

“Predsjednica je to pitanje postavila Mamiću, koji je bio vidno zatečen, nakon što su i do nje još tada došle špekulacije prema kojima je ona od njega navodno primila nekakav novac za kampanju. Budući da sama predsjednica najbolje zna da od Mamića ništa osim službene donacije nije primila, željela se uvjeriti plasira li takve dezinformacije sam Zdravko Mamić, koji je tada već bio u ozbiljnim problemima zbog istraga koje su se protiv njega vodile, ili je riječ o podmetanjima nekih drugih krugova.”

PREDSJEDNICA JE ISTOM IZVORU osobno prepričala kako je izgledao razgovor s Mamićem. “Kad ga je Kolinda Grabar-Kitarović suočila s pitanjem o navodnim netransparentnim davanjima za njezinu kampanju i rekla kako su do nje došle priče da je on njoj navodno dao jako puno novca, on ju je gotovo pa izbezumljeno pogledao. Rekla mi je: ‘Trebali ste vidjeti taj izraz na njegovu licu.’ Uglavnom, on joj je tada rekao: ‘Predsjednice, nikad nisam nikome dao novac za vas, to je sve laž, ali da me sutra tražite krvi, dao bih vam krvi.’ Međutim, dao joj je naslutiti da je dao novac osobama iz vrha HDZ-a, ali da to nema veze s njezinom kampanjom. Drugim riječima, Zdravko Mamić dao je nekome iz HDZ-a ogroman novac, ali taj novac nije završio kod predsjednice”, ustvrdio je za Nacional taj visoki izvor. Na pitanje kome je dao novac i koliko novca je u pitanju, Mamić predsjednici nije odgovorio, a nikakve druge dokaze nije predočio pa je sve ostalo na tome.

U PRILOG TVRDNJAMA DA SE FINANCIRANJE HDZ-a odvijalo istovremeno kad i financiranje predsjedničke kampanje Kolinde Grabar-Kitarović, govori i jedan detalj s donatorske večere koja je bila organizirana za tadašnju HDZ-ovu kandidatkinju.

“Na stolu su tada bile dvije liste, jedna je bila za Kolindu Grabar-Kitarović, a druga za HDZ”, tvrdi izvor koji o tome ima neposredna saznanja. U to vrijeme, kako se tvrdi, HDZ-ova blagajna bila je opustošena pa je čak i tadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao Kolindi Grabar-Kitarović da nije siguran kako će se ta kampanja financirati te da će se vjerojatno morati uzeti neke pozajmice i krediti. Međutim, ubrzo nakon što je započela službena kampanja, u stranku su se počele slijevati i donacije za Kolindu Grabar-Kitarović. Sada se pojavila ozbiljna sumnja da je dio tih donacija išao i mimo službenih kanala, da je bila riječ o neprijavljenom novcu i da taj novac čak nije ni iskorišten za kampanju Kolinde Grabar-Kitarović, već za HDZ. No, nije poznato je li taj novac uopće završio u HDZ-u.

To šokantno i eksplozivno otkriće, koje bi moglo imati dalekosežne posljedice, osoba iz najužeg kruga predsjednice Republike odlučila je podijeliti nakon što je postalo jasno da su desničarske interesno-političke grupacije započele žestoku i prljavu kampanju protiv Kolinde Grabar-Kitarović te da su, kao što je Nacional pisao u prošlim dvama brojevima, počele plasirati prijetnje da će nakon izbora za Europski parlament, a uoči službenog početka predsjedničke kampanje, plasirati podatke o sumnjivom financiranju prve predsjedničine kampanje, a potom i objaviti navodnu snimku na kojoj se čuje kako Zdravko Mamić govori koliko je novca dao za tu njezinu kampanju. Iz krugova koji su to plasirali nije predočen nikakav dokaz da takva snimka uopće postoji, što može samo potkrijepiti dodatne sumnje da je riječ o podmetanjima s ciljem teškog kompromitiranja predsjednice. Na navodnoj snimci, kako tvrde iz krugova koji prijete njezinim objavljivanjem, Mamić se žali da predsjednica nije ispunila neka njegova očekivanja, iako joj je on davao silni novac.

“Niti mu je pomogla, niti je on to tražio, niti takva snimka može postojati. Predsjednicu se samo želi zaprljati Mamićevim imenom. Pa zašto ne puste snimku ako takva snimka postoji?” rekao je rezolutno za Nacional izvor blizak i predsjednici i Zdravku Mamiću koji, slično kao što to službeno tvrdi i vrh HDZ-a, smatra da se protiv Kolinde Grabar-Kitarović vodi prljava kampanja. S istim ciljem plasirana je i teza da će se ona sama povući iz kampanje te da neće ni ući u predsjedničku utrku, upravo kako se ne bi razotkrili sporni detalji o financiranju njezine prethodne kampanje.

MEĐUTIM, RASPLET SITUACIJE MOGAO BI SE ODVIJATI U SKLADU sa starom narodnom poslovicom: tjerali ste lisicu, istjerali medvjeda.

“Izuzev onog što je dao u donatorskoj večeri i službeno u kampanji, Zdravko Mamić nikada nije dao novac za Kolindu Grabar-Kitarović, ali istina je da je pomogao HDZ-u, i to u vrijeme parlamentarnih izbora 2015. godine”, potvrdila je za Nacional osoba izravno upućena u sve detalje tog financiranja. Na pitanje kome je u HDZ-u Zdravko Mamić dao novac, ta osoba iz straha nije željela odgovoriti, ali je rekla sljedeće: “Vrlo jednostavno, postoji stranka i postoje funkcije u stranci. Zna se tko je u HDZ-u tada bio predsjednik, tko glavni tajnik, a tko politički tajnik. Svejedno je kome si dao, ali nisi mogao baciti iz zraka, nego si dao stranci. A što je stranka s tim radila, ne znam.” Iako izvor nije imenovao o kome je riječ, jasno je da su funkcije predsjednika, glavnog tajnika i političkog tajnika u to vrijeme obnašali Tomislav Karamarko, Milijan Brkić i Tomislav Čuljak.

Nacionalov izvor je rekao: “To je toliko gadljivo i odvratno, sve ih treba raznijeti u ime naše hrvatske budućnosti. Kad bih vjerovao u institucije naše države, sve bih to tamo rekao i sve bih to rasturio. Mamić je te kriminalce podržavao i pomagao im svojim utjecajem, a danas i on sam proklinje dan kad je to napravio jer smatra da je to najveća banda Europe koja ga je izreketarila i prevarila.”

NACIONALOV IZVOR ZAKLJUČIO JE da se borba protiv sustava jednostavno ne isplati. Jer umjesto da se istraži je li nekadašnji vrh HDZ-a upleten u bilo kakve sporne aktivnosti, oni se ponašaju kao da se to njih ne tiče.

“Današnji vrh HDZ-a kaže: nas to ne interesira, nisu dali nama. Kao da je HDZ počeo s njima i da će s njima završiti”, zaključio je Nacionalov izvor.

Isti izvor, koji ima neposredna saznanja o tome kako je funkcionirala kampanja Kolinde Grabar-Kitarović, smatra da predsjednici sada prijeti dio miljea koji ju je tada podržavao.

“Oni joj sada rade o glavi, a to je toliko otrcano i gadljivo. To su đubrad i smeća jer nisu realizirali svoje ciljeve pa su sada izdali predsjednicu i sotoniziraju je, a riječ je o kriminalcima najgore vrste. Sve je to zapravo dio paraobavještajnog miljea koji djeluje unutar HDZ-a. Ne trebaju predsjednici neprijatelji s ljevice, nju žele uništiti dojučerašnji znanci, prijatelji i suradnici”, zaključio je.

No također smatra da znanci s desnice nisu jedini koji su se udružili protiv predsjednice:

“To je toliko prljavo da ne možete zamisliti. I jedni i drugi udružili su se protiv nje, i paraobavještajno podzemlje i oficijelni HDZ.”

U PRILOG TVRDNJAMA da bi informacije o Mamićevu tajnom financiranju HDZ-a trebalo ozbiljno provjeriti, govori i činjenica da je on sam na nekim mjestima to iznosio. Nacionalovi izvori uvjereni su da je Mamić time možda pokušavao kupiti naklonost političkih vođa HDZ-a u budućim pravosudnim procesima koji su se protiv njega počeli voditi. Svoju podršku HDZ-u on je otvoreno iskazivao na stranačkim skupovima gdje je uglavnom bio „glavna zvijezda”. Poznato je da je imao i kontakte s bivšim predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom te da se s njim sastao u hotelu Sheraton prije premještanja njegova suđenja na Županijski sud u Osijeku. Izvori koji su Nacionalu tada dostavili i fotografije s tog susreta, tvrdili su da je Mamić od Karamarka očekivao svojevrsnu zaštitu. No danas se sve veze koje je Mamić imao s HDZ-om pokušavaju zamagliti, a u fokus javnosti pokušava se plasirati navodno tajno financiranje kampanje Kolinde Grabar-Kitarović.

NACIONALOVI IZVORI DETEKTIRALI SU dvije grupacije povezane s HDZ-om koje su se okrenule protiv predsjednice. Prva je grupacija povezana s bivšim predsjedničinim savjetnikom za unutarnju politiku Matom Radeljićem, a druga sa zamjenikom predsjednika HDZ-a Milijanom Brkićem. Te grupacije također su i međusobno suprotstavljene, ali zajednički im je cilj osveta predsjednici. Nacionalovi izvori ustvrdili su da trenutno puno agresivnije djeluje grupacija povezana s bivšim savjetnikom Matom Radeljićem, dok se grupacija povezana s Milijanom Brkićem predsjednici planira osvetiti tako što neće aktivno podržati njezinu kampanju, već planiraju dati neformalnu podršku nekom drugom kandidatu. Kao jedan od najvećih “grijeha” predsjednice smatra se “odricanje” od bivšeg savjetnika za obranu i nacionalnu sigurnost Vlade Galića, nekad šefa analitike u HDZ-u, kojeg se indirektno povezivalo s aferom SMS. Upravo je on, vjerojatno nesmotreno, u intervjuu Globusu otkrio da je angažirao prvoosumnjičenog u aferi SMS Franju Vargu u HDZ-ovoj kampanji.

No čini se da u svemu tome postoji i treća grupacija, a to je službeni HDZ na čelu s Andrejem Plenkovićem. Taj krug nominalno podržava predsjednicu, ali mnogi smatraju da ta podrška nije iskrena, što se očituje i u neslužbenim najavama da će HDZ za kampanju Kolinde Grabar-Kitarović dati svega tri milijuna kuna, dok joj je prije četiri godine, u vrijeme Tomislava Karamarka, na raspolaganju bilo osam milijuna kuna.

OSOBE IZ NAJUŽEG PREDSJEDNIČINA KRUGA tvrde da je ona šokirana i uznemirena saznanjem na što su sve spremne pojedine interesne grupacije koje su je do jučer podržavale, ali da nema namjeru šutjeti i čekati skrštenih ruku. Službeno je već odbacila bilo kakve insinuacije da je u njezinoj kampanji išta bilo sporno. Tvrdi da je osobno inzistirala na tome da sve bude čisto.

S druge strane, Nacionalovi izvori ističu da Kolinda Grabar-Kitarović nije sama sebi vodila kampanju, već su kompletno financiranje i organizacija išli preko HDZ-a. Ako su postojali bilo kakvi crni fondovi, odnosno ako je dio financiranja i plaćanja te kampanje išao mimo službenih papira, odgovornost za to snosio bi HDZ, a ne Kolinda Grabar-Kitarović. Međutim, sama predsjednica uvjerena je da nikakvog financiranja na crno u njezinoj kampanji nije bilo. O tome što se, pak, događalo kasnije i je li to povezano s HDZ-ovom kampanjom za parlamentarne izbore, nema dovoljno saznanja.

MEĐUTIM, OČITO JE DA SU ODREĐENE GRUPACIJE krenule u organizirani napad na Kolindu Grabar-Kitarović. Sve se to događa u isto vrijeme dok bivši predsjedničin savjetnik za unutarnju politiku Mate Radeljić u medijima o predsjednici iznosi razne ocjene, posve neprimjerene u odnosu na visoku i povjerljivu funkciju koju je donedavno obnašao, i proziva je za tajne dogovore sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Radeljić je predsjednici zadao udarac na području koje se, posebno u desnom biračkom tijelu, smatra svetinjom, a to je Domovinski rat.

Optužio je predsjednicu ni manje ni više nego da je namjerno iz svojih govora u povodu obljetnica iz Domovinskog rata i drugih svečanih prilika, izbacila sintagmu “velikosrpska agresija” te da je to učinila u dogovoru s Vučićem. Bilo je to neposredno nakon što je ona priznala da je pogriješila kad je “za dom spremni” proglasila starim hrvatskim pozdravom, uz ogradu da je to učinila po naputku savjetnika. Iako ga nije imenovala, bilo je jasno da misli na Radeljića koji od svog odlaska s Pantovčaka nije prestao proizvoditi skandale i javno prozivati predsjednicu.

S jedne strane, dakle, optužbe za “nacionalnu izdaju” i ideološko skretanje, a s druge optužbe da je pohlepna i da je primila novac od Zdravka Mamića – čovjeka protiv kojeg se vodi nekoliko istraga, koji je nepravomoćno osuđen i u bijegu od hrvatskog pravosuđa. No čini se da stvari nisu baš onakve kakvima ih pojedine grupacije žele prikazati. Izvor blizak Uredu predsjednice za Nacional je izjavio:

“Za neke stvari još je prerano, ali mnogi će se iznenaditi kad te stvari izađu na vidjelo.”

Komentiraj

Source:ORHIDEA GAURA HODAK I BERISLAV JELINIĆ