Malteška odvjetnička tvrtka potvrdila Erdoğanove offshore poslove

EPA/SEDAT SUNA

Krajem studenog ove godine, prije samo nekoliko tjedana, u Turskoj je izbio politički skandal koji je pokrenut objavljivanjem bankovnih dokumenata od strane čelnika oporbene stranke (CHP) Kemala Kiliçdaroğlua. U tim se dokumentima detaljno opisuje kako se unutar klana turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana podijelilo 15 milijuna dolara. Ovi tajni milijuni preneseni su s turskog bankovnog računa u Halkbanci tvrtke Bellway Limited čije je sjedište na otoku Man na račune bliskih Erdoğanovih suradnika tijekom nekoliko tjedana u prosincu 2011. i siječnju 2012. godine. Tvrtka Bellway je kontrolira tvrtku Pal Shipping Trader One, u vlasništvu ima i američki tanker Agdash vrijedan 25 milijuna dolara te još dvije tvrtke u offshore strukturi: Bumerz Limited i Bumerz Denizcilik. Ove tvrtke osnovala je obitelj Erdoğan s prijateljima tijekom 2007. i 2008. godine.

Nekoliko tjedana nakon ovih otkrića, sukob između Erdoğanova AKP-a i oporbenog CHP-a se nastavlja, a obje stranke žestoko se bore oko značenja bankovnih dokumenata koji detaljno opisuju obiteljski offshore posao turskog predsjednika. Istovremeno istraga Europske novinarske suradnje (EJC) otkrila je nove detalje oko offshore strukture Erdoğanovih tvrtki. Prije nekoliko mjeseci u sklopu velike novinarske istrage Malta Files Nacional je već pisao o poslovima tvrtki povezanih s najmoćnijim turskim predsjednikom, a sada su otkriveni novi detalji o sumnjivim poslovima tvrtke Pal Shipping Trader One. Ova je tvrtka 2013. godine pokušala otvoriti račun u nekoj od malteških banaka, ali zbog sumnjive prošlosti njezinih vlasnika i povezanosti s obitelji turskog predsjednika to nije bilo moguće napraviti. U istrazi EJC-a i portala Black Sea otkriveno je kako je račun na kraju ipak otvoren i to uz veliku, vrlo vjerojatno i ilegalnu, pomoć jedne malteške odvjetničke tvrtke. Pal Shipping je 2013. angažirao odvjetničku tvrtku Credence Corporate Advisory Services koji je potom malteškim bankama uputio zahtjev za otvaranjem računa tvrtke Pal Shipping.
Međutim i ovaj je zahtjev odbijen od strane banaka koje su od Credencea zatražili detaljan prikaz vlasničke strukture tvrtke Pal Shipping. Banke su zatražile i da se provede ‘due diligence’ tvrtke, ali taj zahtjev kao i zahtjev o detaljnom prikazu vlasničke strukture nikada nije odobren i banke nikada nisu dobile tražene podatke i Pal Shipping nije mogao otvoriti račun u malteškim bankama.

E-mail poruka zaposlenika tvrtke Credence iz koje je vidljivo kako je ta tvrtka otvorila račun preko kojeg se isplaćivao novac tvrtki Pal Shipping iza koje stoji obitelj Erdogan

No, to nije spriječilo tvrtku Credence i njihove turske klijente da nastave sa svojim planom nakon što su odlučili da im se ne da previše zamarati sa zahtjevima banaka jer su na sve načine željeli zaštiti identitet stvarnih vlasnika tvrtke Pal Shipping i tankera vrijednog 25 milijuna dolara koji nikada nije plaćen jer su novci od prodaje završili na računu bliskih Erdoğanovih prijatelja, a kasnije. vrlo vjerojatno, i na njegovim računima u poreznim oazama. Umjesto da im nevoljkost njihovih klijenata da predaju svu potrebnu dokumentaciju i detalje poslovanja bude znak za uzbunu, odvjetnička tvrtka Credence Corporate Advisory Services odlučila je to zanemariti te je svojim daljnjim postupcima prekršila malteške i europske zakone. Credence je, naime, odlučio na svoje ime otvoriti račun u malteškim bankama s kojih su potom sredstva uplaćivana na račune tvrtke Pal Shipping u inozemstvu. Ovakvim potezom tvrtka Credence je omogućila Erdoğanovim tvrtkama da ‘ispod radara’ i bez kontrole europskih regulatora posluju u poreznoj oazi poput Malte.

Malteške vlasti su novinarima EIC-a potvrdile da ovakav način poslovanja budi sumnju u legalnost i da Credence nema pravo preko svog računa isplaćivati novac drugih tvrtki te da će o ovom slučaju pokrenuti istragu. Iz tvrtke Credence odgovorili su da njihov potez ni na koji način nije protuzakonit i da nemaju razloga sumnjati u legalnost poslova njihovih klijenata, iako postoje ozbiljne sumnje da je preko ove tvrtke Erdoğanova obitelj izvlačila novac iz Turske te je povećavala svoje ionako veliko bogatstvo. Otkriće da tvrtka Pal Shipping ima preko odvjetničke tvrtke Credence otvoren offshore bankovni račun na Mlati, s druge bi strane, moglo dati novi adut turskoj oporbi koja već godinama pokušava dokazati sumnjive tragove novca dugogodišnjeg turskog vladara i njegove obitelji.

Kako je obitelj turskog predsjednika Erdoğana kupila brod preko tajnog offshore računa

Komentiraj