MALTAFILES: NACIONAL EKSKLUZIVNO donosi rezultate velike novinarske istrage o najvećoj poreznoj prevari u Europskoj uniji

Autor:

Malta je već dugo na glasu kao otok koji omogućava mnogim korporacijama i bogatim ljudima izbjegavanje poreza u vlastitim zemljama. U suradnji s Europskom istraživačkom suradnjom (EIC) Nacional od subote na svojem portalu, a od utorka u tiskanom izdanju ekskluzivno otkriva imena tvrtki i njihovih vlasnika koji već godinama svoje profite sklanjaju na ovaj mediteranski otok te tako izbjegavaju plaćanje poreza i budžete svojih matičnih država lišavaju milijardi eura neplaćenih poreza. Višemjesečna novinarska istraga otkriva i mnoge sumnjive poslove kojim su hrvatski građani u malteškim tvrtkama zaradili stotine tisuća ili milijune eura, a na njih su platili vrlo malo ili ništa poreza.

Maltu, koja u ovom trenutku predsjedava Europskoj uniji, trenutno trese velika afera koja ima početke u aferi Panama Papers. Supruga predsjednika malteške vlade Josepha Muscata navodno je vlasnica tvrtke u Panami i zbog tog skandala, koji traje već nekoliko tjedana, 3. lipnja će se održati prijevremeni izbori.

Novinarska istraga Malta Files pokazuje i da najmanja članica Europske unije od mnogih stranih korporacija i bogatih ljudi zarađuje stotine milijuna eura od niskih poreza, a time i pomaže tim osobama i korporacijama u izbjegavanju plaćanja poreza u matičnim državama.

Po izračunu lista Malta Today samo u 2015. uz pomoć malteškog sustava oporezivanja izgubilo se 4 milijarde eura poreza drugih europskih država, a te godine zbog niskog poreza Malta je u proračun primila najmanje 250 milijuna eura prihoda od stranih korporacija i građana.

U posljednja tri mjeseca Nacional je bio dio tima od 38 novinara iz 16 država koji je istražio više od sto tisuća dokumenata koji pokazuju da Malta ima efektivno najnižu stopu poreza na dobit u Europskoj uniji. Ta stopa najčešće iznosi samo 5%, a u nekim slučajevima porezna stopa pada i na 0%.

Na portalu Nacional.hr već od sutra možete čitati neke od najzanimljivijih otkrića europskih novinara, a u utorak u tiskanom izdanju Nacionala otkrivamo imena nekih hrvatskih državljana koji već godinama posluju preko računa na Malti te tako izbjegavaju plaćanje poreza u Hrvatskoj.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)