Malta surađuje s obalnom stražom Libije na presretanju ilegalnih migranata

Oružane snage Malte započele su suradnju s obalnom stražom Libije, a zajednički im je cilj vraćanje brodica s ilegalnim migrantima, koji su krenuli prema Malti, u ishodišnu luku, pišu u nedjelju lokalni mediji, pozivajući se na izvore bliske vladi.

Vlada je odbila izravno komentirati informacije objavljene u malteškom listu Sunday Timesu, no Reutersu je otkrila da ta mediteranska država surađuje s libijskom obalnom stražom već niz godina te da uvijek djeluje u skladu sa zakonom.

Prema odredbama sporazuma, kada se čamac s ilegalnim migrantima opazi u plovidbi prema Malti, oružane snage te države pozovu libijsku obalnu stražu na intervenciju i presretanje plovila prije nego što ono uđe u teritorijalne vode Malte, piše list.

Nevladine organizacije osuđuju ranije dogovore u skladu s kojima Italija usmjerava libijsku obalnu stražu prema brodovima s ilegalnim migrantima u libijskim teritorijalnim vodama, govoreći da se migranti suočavaju s mučenjem i zlostavljanjem u toj sjevernoafričkoj državi.

Čini se da je dogovor s Maltom otišao korak dalje jer se libijska obalna straža šalje u intervenciju i izvan vlastitih teritorijalnih voda, koje obuhvaćaju 22,2 km obale, kao i u zonu potrage i spašavanja pod upravom Malte.

“Područja traganja i spašavanja nisu dijelovi nad kojima priobalne države imaju suverenitet ni jurisdikciju, već područja koja su dio otvorenog mora gdje i strane vojne snage imaju pravo istražiti bilo kakvu ilegalnu aktivnost kada je posrijedi isplovljavanje s njezine obale”, pojasnila je malteška vlada.

Komentiraj