Malta prima 90 migranata koje je spasila talijanska obalna straža

Malta je u utorak pristala prihvatiti 90 migranata koje je spasila talijanska obalna straža čime je riješen spor s novom talijanskom vladom, a u vodama Libije u utorak je humanitarni brod Ocean Viking spasio ukupno 109 migranata.

Talijanska obalna straža objavila je ranije da je spasila migrante iz plovila koje je tonulo u vodama Libije na dojavu malteškog koordinacijskog centra za spašavanje no Matla je isprva odbila poslati njihov brod za prihvat, piše Reuters.

Malta je isprva ustrajala na tome da migranti budu iskrcani u najbližu sigurnu luku, u ovom slučaju na otoku Lampedusi.

Sljedeći tjedan ministri unutarnjih poslova na Malti će razgovarati o novom mehanizmu za raspodjelu migranata.

U utorak je brod Ocean Viking, kojim upravljaju humanitarne oorganizacije SOS Mediterranee i Liječnici bez granica, objavio na Twitteru da je spasio 48 migranata iz drvenog plovila u libijskim vodama.

“Žene, vrlo mala djeca i novorođenče su među preživjelima i sada su sigurni na #Ocean Viking”, napisali su, prenosi njemačka agencija dpa.

MSF je poslije na Twitteru objavio da je spašen još 61 migrant.

Tijekom vikenda Italija je preuzela 82 migranta koje je spasio Ocean Viking i prevezla ih na Lampedusu.

Službeni Rim sada ima novu koalicijsku vladu u kojoj više nije čelnik krajnje desne stranke Lige, bivši ministar unutarnjih poslova Matteo Slavini koji je provodio oštru antimigracijsku politike zatvorivši talijanske luke za prihvat.

Komentiraj