MALTA Pravda za ubijenu novinarku

epa

Tisuće osoba demonstriralo je u nedjelju na ulicama Vallette, glavnog grada Malte, tražeći “istinu i pravdu” za ubijenu novinarku i blogericu Daphne Caruanu Galiziju.

Ona je istraživala korupciju na Malti a njezine optužbe dovele su u lipnju prošle godine do prijevremenih izbora. Ubijena je nekoliko mjeseci kasnije, 16. listopada u dobi od 53 godine kada je eksplodirala bomba postavljena u njezin automobil.

Demonstracije je organizirala skupina Awturi (Drugi) i pokret OccupyJustice u vrijeme kada su otkrivene brojne informacije u okviru “Projekta Daphne”.

U tom projektu sudjelovalo je 45 novinara iz 18 medijskih kuća širom svijeta, obrađujući ogromnu količinu dokumenata koje je ostavila iza sebe Caruana Galizia.

Po organizatorima demonstracija, istraga je povezala ministra turizma Konrada Mizzija i Keitha Schembrija, šefa kabineta premijera Josepha Muscata, s jednom tvrtkom sa sjedištem u Dubaiju te veze te tvrtke s onima u Panami.

“Kriminalci, lažljivci, vaše je mjesto u zatvoru”, uzvikivali su prosvjednici, zahtijevajući istinu o ubojstvu malteške novinarke. Istraga o njezinoj smrti i dalje traje.

Komentiraj