MALTA FILES: Ekskluzivno donosimo imena hrvatskih državljana koji su otvorili off-shore tvrtke na Malti

Malta je već dugo na glasu kao otok koji omogućava mnogim korporacijama i bogatim ljudima izbjegavanje poreza u vlastitim zemljama. U suradnji s Europskom istraživačkom suradnjom (EIC) Nacional ekskluzivno otkriva imena tvrtki i njihovih vlasnika koji već godinama svoje profite sklanjaju na ovaj mediteranski otok te tako izbjegavaju plaćanje poreza i budžete svojih matičnih država lišavaju milijardi eura neplaćenih poreza. Nacional ekskluzivno donosi tablicu sa imenima svih vlasnika tvrtki koje imaju sjedište na Malti, a donosimo i imena tih tvrtki. Na popisu se nalazi više od pet stotina tvrtki koji su povezane s Hrvatskom i kojima su vlasnici hrvatski državljani.

Kao što je Nacional već pisao višemjesečna novinarska istraga otkrila je i mnoge sumnjive poslove kojim su hrvatski građani u malteškim tvrtkama zaradili stotine tisuća ili milijune eura, a na njih su platili vrlo malo ili ništa poreza. Novinarska istraga Malta Files pokazuje i da najmanja članica Europske unije od mnogih stranih korporacija i bogatih ljudi zarađuje stotine milijuna eura od niskih poreza, a time i pomaže tim osobama i korporacijama u izbjegavanju plaćanja poreza u matičnim državama. Po izračunu lista Malta Today samo u 2015. uz pomoć malteškog sustava oporezivanja izgubilo se 4 milijarde eura poreza drugih europskih država, a te godine zbog niskog poreza Malta je u proračun primila najmanje 250 milijuna eura prihoda od stranih korporacija i građana.

U posljednja tri mjeseca Nacional je bio dio tima od 38 novinara iz 16 država koji je istražio više od sto tisuća dokumenata koji pokazuju da Malta ima efektivno najnižu stopu poreza na dobit u Europskoj uniji. Ta stopa najčešće iznosi samo 5%, a u nekim slučajevima porezna stopa pada i na 0%. Nakon što je Nacional u proteklih nekoliko brojeva pisao o tvrtkama Danka Končara, Hrvoja Krstulivića, Zorana Gopca i Pava Vujnovca, sada donosimo i kompletan popis tvrtki koje su hrvatski državljani otvorili na ovom sredozemnom otoku.

“Journalists working with EIC.network dug into hundreds of thousands of documents that show how Malta operates a tax system where companies pay the lowest tax on profits in the EU. Part of the data that was used for this research is the public register of Malta.

We have re-arranged, cleaned and made searchable in new ways the public information contained in the register. Keep in mind that the data we make available is only for information purposes and does not indicate any illegal activity. For any current and official status go to the Malta Registry of companies here
http://rocsupport.mfsa.com.mt/pages/SearchCompanyInformation.aspx

 

Komentiraj

Source:El Mundo