Malostonski školjkari razočarani su ministricom Marijom Vučković

Školjkari Malostonskog zaljeva, nastavljači te jedinstvene, višestoljetne i zaštićene djelatnosti, svjesni su da ministrica poljoprivrede Marija Vučković izbjegava braniti njihove interese kada nastoje zaustaviti gradnju Centra za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije Lučino Razdolje, koji bi mogao uništiti Malostonski zaljev te njihov posao i egzistenciju.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja je od 2009. do 2016. bila zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Nikole Dobroslavića, dobro zna da bi Centar za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije, koji bi se trebao graditi na lokalitetu Lučino razdolje u selu Trnovica iznad Malostonskog zaljeva, mogao uništiti tamošnje školjkarstvo, more i izvore pitke vode na cijelome dubrovačkom području. No premda je o mogućoj štetnosti tog projekta više puta obaviještena, ministrica se o njemu već godinama odbija izjasniti. Čini to zbog političkog oportunizma i stranačke discipline, što znači da joj je interes karijere i stranke važniji od dobrobiti školjkara Malostonskog zaljeva, koji su važan dio njezina ministarskog resora.

Tog ministričinog političkog oportunizma i nonšalantnosti prema njihovom problemu svjesni su, dakako, i u udruzi Stonski školjkari, koja okuplja četrdesetak školjkara s proizvodnjom od oko devedeset posto školjaka u Malostonskom zaljevu. Oni priznaju dobru suradnju s Ministarstvom poljoprivrede, naročito s Upravom za ribarstvo koju vodi Ante Mišura. “On je pozitivni faktor na čiji se dobar rad poziva ministrica Vučković, koja se sama boji izjasniti o Centru za gospodarenje otpadom Lučino razdolje jer čuva karijeru i ne želi se zamjeriti šefovima u stranci, naročito ne županu Dobroslaviću, koji joj je otvorio put prema ministarskom položaju“, kazao je Nacionalu izvor dobro upućen u političke odnose u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ali je molio za anonimnost, želeći izbjeći probleme koje bi mogao imati zamjeri li se moćnicima HDZ-a.

Izjavu za Nacional pristala je dati predsjednica udruge Stonski školjkari Marija Radić. „Jako dobro surađujemo s Ministarstvom poljoprivrede, što je neupitno i nema nikakve veze s gradnjom Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje. Što se tog projekta tiče, naš stav jedinstven je od samog početka. Javno smo o tome govorili nekoliko puta: u Stonu smo organizirali javnu tribinu; poslali smo otvoreno pismo vladi, i dva puta smo slali dopis na Odbor za zaštitu okoliša i prirode Hrvatskog sabora. Ništa od toga nije urodilo plodom. Mi smo napravili sve što smo mogli: mala smo udruga, imamo samo četrdeset članova. Ponavljam još jednom: naravno da se bojimo što nam može donijeti CGO Lučino razdolje. U pitanju je naša egzistencija, i naš zavičaj. Školjkarenje u Malostonskom zaljevu duga je tradicija, naslijedili smo ga od pradjedova i njihovih djedova. Naš je strah opravdan, a sluha nema. Nemamo više što učiniti, osim čekati“, kazala je Nacionalu Marija Radić. Na izravnu molbu da komentira šutnju ministrice Vučković, kratko je odgovorila: „To ne želim komentirati.“

O detaljima odnosa ministrice Vučković prema kontroverznom projektu odlagališta otpada iznad Malostonskog zaljeva, kao i prijepore koji već godinama prate taj projekt, pročitajte u članku novinara Borisa Pavelića u novom broju Nacionala.

Komentiraj