Malo drugačiji Advent: uz hranu i piće na Europskom trgu i književna događanja

Advent na Europskom trgu ove će godine svakodnevno do 8. siječnja uz uobičajeni gastronomski sadržaj ponuditi i ponešto drugačija događanja, poput književnih i kviz susreta, u ambijentu ukrašenom s osam velikih skulptura Orašara koje je za tu priliku izradio akademski kipar Ivo Gašparić.

Gašparić je inače scenograf u Hrvatskom narodnom kazalištu koji supotpisuje scenska skulpturalna djela za hit-predstavu “Orašar”. Bačve pretvorene u stolove oslikao je Marko Dajak, student Likovne akademije, aktivan na domaćoj street art sceni, a već prepoznatljivih tisuću srca koje vise iznad trga osmislio je i ilustrirao Marko Matošić.

Kako je najavljeno, početkom svakoga tjedna na EU Adventu, urednica, autorica, novinarka i arheologinja Rujana Jeger će u popodnevnim i večernjim satima ugostiti hrvatske književnike s kojima dijeli strast prema glazbi.

U okviru neformalnog druženja tzv. Social Grillinga razgovarat će s nizom predstavnika domaće književne scene, bit će tu Edo, Ljiljana i Sven Popović, Predrag Ličina, Krešimir Pintarić, Ivica Prtenjača, Zrinka Pavlić i Ivana Bodrožić.

Prvo izdanje programa otvara u utorak s književnikom, urednikom i izdavačem Borisom Popovićem (Vuizam: arhitektura od krvi i mesa, Sva predivna, beskonačna i konačno mrtva), uz kratko predstavljanje njegovog novog romana.

Nakon toga će uslijediti promocija časopisa o psima Njuškica, a uz dijeljenje besplatnog broja i poklona te razgovora o strahu životinja od petardi, puštat će se glazba koju vole psi.

U sklopu novog koncepta glazbenog druženja Social Grilling petkom od 23 sata održava se Silent Disco, a nedjeljom od 17 sati Kontrapunkt & Imogen u sklopu kojega će se za DJ pultom izmjenjivati Dus, Ilija Rudman, Eddy Ramich, Alen S, Antonio Zuza i Zak.

Srijedom od 19 sati posjetitelji mogu sudjelovati u adventskom Kviznom režimu pod vodstvom Silvija Pleštine i DJ-a i glazbenog urednika Davora Frajmana.

Radio postaja Yammat FM na Europskom trgu ima i svoj studio, odakle emitira program u udarnim dnevnim terminima.

Britanski sastav Crazy P  7. prosinca dolazi na zagrebački Europski trg, s novim albumom “Age of Ego”, nakon 30 miljuna streamova albuma, rasprodanih koncerata u Manchesteru i Londonu, nastupa na festivalima Bluedot, Festival number 6, Love International i u Boiler Roomu na Baliju.

Crazy P, osnovan prije 20 godina u Nottinghamu ističu se, kažu organizatori, glazbenim umijećem, selekcijom i kvalitetnom produkcijom, no ono što ih ponajviše izdvaja je njihov jedinstven glazbeni potpis i nevjerojatni nastupi uživo puni energije, humora i interakcije s publikom.

Beogradski pjesnik, glazbenik i zabavljač Ilija Ludvig, osebujni kantautor i predstavnik beogradske underground scene, poznat po atmosferičnim koncertima s pričama nastupa u subotu, 21. prosinca.

Na Europskom trgu nastupit će i Luce koja će 14. prosinca izvesti hommage soul divama pod nazivom Drugo lice Luce te dvojac “Meritas”,  28. prosinca.

U organizaciji Festivala igračaka iz Ivanić-Grada na EU Adventu je priređena burza igračaka u sklopu koje se mogu donijeti, donirati i razmijeniti igračke. Humanitarni projekt osmišljen je s ciljem podizanja svijesti, posebno kod najmlađih, o važnosti ponovne uporabe starih predmeta te zaštite okoliša.

Komentiraj