Malmstroem: EU će učiniti transparentnijim pregovore o TTIP-u

EPA/JULIEN WARNAND

Europska komisija će objaviti detaljna izvješća o svojim pregovorima sa SAD-om o postizanju najvećeg trgovinskog sporazuma na svijetu, izjavila je u petak povjerenica EU-a za trgovinu Cecilia Malmstroem odgovarajući na kritike da su pregovori obavijeni velom tajnosti.

Ako bude dogovoreno, Partnerstvo za transatlantsku trgovinu i ulaganja (TTIP) će obuhvatiti trećinu svjetske trgovine i njegovi zagovornici kažu da će donijeti više od 100 milijardi dolara gospodarske dobiti objema stranama.

Međutim, protivnici TTIP-a u Europi izrazili su zabrinutost da bi on mogao smanjiti standarde EU-a glede sigurnosti hrane i okoliša i tvrde da pregovori nisu transparentni.

 

  • U objavi na blogu Malmstroem je napisala da je jedna od njezinih prvih odluka, kada je stupila na dužnost povjerenice za trgovinu, bila učiniti te pregovore otvorenijima, ali da se čini da se rasprava našla u zbrci.

 

Kako bi se riješila ta situacija, ona je najavila da će odsad Komisija objavljivati “detaljna i opširna izvješća” na svojoj internetskoj stranici na svim službenim jezicima EU-a.

Taj je potez uslijedio nakon što je Njemačka pozvala Komisiju da vrati vladama EU-a pristup elektronskim izvješćima o stanju pregovora, koji je EK onemogućila prošloga mjeseca kako bi zaustavila niz curenja informacija.

Glasnogovornik njemačkog ministra gospodarstva Sigmar Gabriel potvrdio je da je ministar pisao Malmstroem kako bi izrazio svoju zabrinutost zbog onemogućavanja pristupa nazvavši to “nazadovanjem napora za transparentnost”.

Važno je da političari u zemljama članicama budu u potpunosti informirani o pregovorima, napisao je on u pismu od 20. kolovoza koje je objavio portal vijesti Correct!v.

“Samo na taj način možemo stvoriti potrebni legitimitet i prihvaćanje za pregovore o čijim rezultatima također mora glasovati njemački parlament.”

Gabriel pokušava prikupiti potporu za TTIP, koji, kako je pokazala anketa Centra PEW, podupire samo 39 posto Nijemaca.

Dosad je održano deset krugova pregovora o TTIP-u, a nastavak se očekuje kasnije ove godine s tim da bi sporazum mogao biti dovršen 2016. godine, rekla je Malstrom početkom ovog mjeseca.

Komentiraj