Maljevac, 24.10.2018 - Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u utorak je izvijestilo da su dvojica policajaca lakše ozlijeðena kada je skupina migranata koja nije uspjela prijeæi granicu kod Maljevca na policiju gaðala kamenjem i drugim predmetima. Na slici pripadnici policije kordonom sprijeèavaju migrante da preðu hrvatsku granicu kod graniènog prijelaza Maljevac. foto HINA/ Mladen VOLARIÆ /ds

23.34 Napeto je na granici Hrvatske i BiH. Migranti su imali još jedan pokušaj probijanja kordona domaćih specijalaca ali je epilog tučnjave ozljede aktera s jedne i druge strane. Došljaci iz nevesela dijela svijeta nastoje probiti barijere dviju susjednih policija pri čemu se ne srame niti oklijevaju koristiti kamenje. BiH specijalci su uspjeli pomaknuti šatore migranata više od 100 metara od granice.

Među migrantima je izbila tučnjava, a jedan od njih je pokušao upotrijebiti nož. Nakon što je pomaknula migrante od granice, bh. policija je granični prijelaz učinila prometnim, javlja N1 BiH.

Oko 150 migranata i izbjeglica smješteno u Ušivku, u općini Hadžići. Oni su u tri autobusa transportirani iz Krajine u ovaj migracijski centar. Ali, prema riječima reportera N1 Esmira Milavića, gotovo 30 migranata i izbjeglica je odmah napustilo Ušivak zaputivši se u nepoznatom pravcu. Za pretpostaviti je da su ponovo krenuli prema Krajini.

21.10 Stanje na hrvatskom graničnom prijelazu Maljevac u srijedu navečer je neizmjenjeno u odnosu na cijeli dan, kada je velika skupina stranih miganata pokušavala prijeći državnu granicu Hrvatske i BiH, na mostu i oko njega  večeras je između 150 i 200 migranata, a hrvatska policija je “pripravna u svakom trenutku zaustaviti pokušaje ilegalnog prelaska hrvatske državne granice”, izjavila je za Hinu glasnogovornica Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) RH Marina Mandić.

Budući da je zahladilo ilegalni migranti su postavili šatore i zapalili vatru, i ne odustaju u namjeri da ovdje opet provedu noć.  Hrvatska policija je na terenu, i na mostu i duž rijeke Gline, koja je prirodna granica dviju država.

Marko Djurica MARKO DJURICA/PIXSELL

Iz MUP-a RH su također demantirali objave na pojedinim novinskim portalima da je hrvatska policija na granicu dovela vodene topove.

Glasnogovornica Mandić istaknula je da od sinoć hrvatski vatrogasci svojim vozilima pružaju potporu policiji u smislu osvjetljavanja terena, a da su sve drugačije interpretacija netočne i zlonamjerne.

„Vatrogasno je vozilo okrenuto u pravcu Republike Hrvatske, a ne BiH i nalazi se na znatnoj udaljenosti od migranata, te nije moguća njegova uporaba kao vodenog topa“, rekla je Mandić.

Dvojica hrvatskih policajaca koji su lakše ozlijeđeni u zadržavanju proboja ilegalnih migranata preko graničnog prijelaza, zatražili su liječničku pomoć, no sada su dobro  i oporavljaju se od ozljeda, dodala je.

Naime, prilikom postupanja bosansko-hercegovačke policije koja je migrante odmicala od same granične crte prema dubini svog teritorija, skupina migranata krenula je izravno prema hrvatskoj policiji, koja je odbila pokušaj nasilnog nezakonitog ulaska u Hrvatsku. Potom su migranti bacali kamenje i druge predmete na pripadnike hrvatske policije, i dvojicu lakše ozlijedili.

Glasnogovornica MUP-a RH Mandić istaknula je da je na GP Maljevac, uz uobičajenu graničnu policiju,  „dovoljan broj policijskih službenika kako bi spriječili ilegalne ulaske na hrvatski teritorij. “U ovom trenutku naši policajci su pozicionirani na graničnoj crti“, rekla je.

Najavila je da će hrvatska javnost i sutra biti obavještavana o sigurnosnom stanju na granici.

Iz MUP-a RH je ranije večeras priopćeno da je zbog blokiranja prometa na državnoj granici od strane migranata koji se nalaze na teritoriju Bosne i Hercegovine, danas od 10 sati za sav promet zatvorena cesta koja vodi preko Međunarodnog cestovnog graničnog prijelaza Maljevac.  Za prelazak državne granice građani mogu koristiti granični prijelaz za pogranični promet Bogovolja.

Iz MUP-a ističu kako je u potpunosti  netočna informacija koja se pojavila u pojedinim medijima, da su pripadnici hrvatske policije u jednom trenutku ušli na teritorij Bosne i Hercegovine. “S kolegama iz Bosne iz Hercegovine u stalnom smo kontaktu te pratimo sva događanja od sigurnosnog značaja”, stoji u priopćenju.

20.26 Dolaskom 100-njak novih ljudi, broj migranata koji žele, ne libeći se nasilja, ući u Hrvatsku pa dalje nastaviti prema nekoj željenoj destinaciji na Zapadu, se povećao na 350. Hrvatska policija je za svaki slučaj dopremila i vozila s vodenim topovima. Iako pada hladna noć, atmosfera je sve užarenija.

18.59 Migranti su posjedali po cesti pred graničnim prijelazom i zapalili logorsku vatru na nekoliko mjesta. Očita je njihova namjera da tu prenoće i onemoguće redovit promet. Između njih i hrvatskih policajaca je kordon od 50-tak bosansko hercegovačkih policajaca.

17.47 Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović razgovarala je s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem o situaciji na granici, pri čemu je izviještena da je stanje na granici u potpunosti pod kontrolom policije, doznaje se u utorak poslijepodne u Uredu predsjednice.

“Nastavljamo pozorno pratiti razvoj situacije i ukoliko dođe do promjene donijet će se odgovarajuće odluke”, dodaju u Uredu.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u srijedu je ustvrdio da je hrvatska policija na granici “vrlo spremna, opremljena i obučena” i ima je u svakom trenutku koliko treba kako bi zaštitila interes Republike Hrvatske. “Hrvatske policije će na granici biti uvijek dovoljno da spriječi nasilan ili nezakonit ulazak u Republiku Hrvatsku”, zaključio je Božinović.

Na pitanje može li se ponoviti migrantski val od prije nekoliko godina Božinović je kazao da ove godine bilježimo povećan broj migranata, ali da su to “daleko manje brojke” nego ranije.

Granični prijelaz Maljevac i dalje je zatvoren za promet zbog velike grupe stranih migranata okupljenih na mostu u neposrednoj blizini graničnog prijelaza između BiH i Hrvatske.

17.35 Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u srijedu je ustvrdio da zbog grupe migranata koja se nalazi kod Maljevca nije bilo ulaska hrvatske policije na teritorij Bosne i Hercegovine “niti će biti niti za time postoji potreba”.

“Migranti koji su smješteni u Unsko-sanskom kantonu su probili jedan kordon bosanskohercegovačke policije, došli su do hrvatske granice i tu ih je zaustavila hrvatska policija”, objasnio je Božinović.

Podsjetio je i da je zbog jučerašnje lažne vijesti da će Hrvatska otvoriti granice za migrante, zabilježeno “pojačano kretanje” migranata i na granici sa Srbijom, što je “srbijanska policija uspješno riješila”.

O situaciji u BiH Božinović je kazao da je razgovarao s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem koji je rekao da “situacija nije jednostavna, ali da policija u BiH ulaže sve napore kako bi se migranti povukli s granične crte, odnosno kako bi se uz pomoć pomoć policije vratili u prihvatne centre. Najavio je i niz novih mjera kojima žele, zajedno s lokalnim vlastima, ograničiti veći dolazak migranta u tu županiju koja je naslonjena na Republiku Hrvatsku”.

To je naš interes, ali je interes i BiH, rekao je ministar Božinović, dodajući da ga je kolega iz BiH izvijestio i o otvaranju novih prihvatnih centara pa se očekuje da će se u “danima koji slijede situacija smirivati”.

Dodao je i da je hrvatska policija na granici “vrlo spremna, opremljena i obučena” i ima je u svakom trenutku koliko treba kako bi zaštitila interes Republike Hrvatske. “Hrvatske policije će na granici biti uvijek dovoljno da spriječi nasilan ili nezakonit ulazak u Republiku Hrvatsku”, zaključio je Božinović.

Foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ms

15.25 Stotinjak ilegalnih migranata koji su u noći na srijedu stigli u Bihać deportirano je iz tog grada i autobusima poslano ka Sarajevu kako bi tamo bili smješteni u novootvoreni prihvatni centar.

Migranti su u Bihać stigli redovitim vlakom iz Sarajeva no bihaćka policija im je zabranila iskrcaj provodeći nove mjere čiji je cilj uspostaviti kontrolu nad sigurnosnim stanjem u Unsko-sanskoj županiji koje je u proteklim danima naglo pogoršano zbog eskalacije migrantske krize.

Mjere dogovorene u utorak između lokalnih vlasti i Ministarstva sigurnosti BiH znače i provjeru putnika koji stižu u Bihać autobusima ili vlakovima.

Nakon višesatnih pregovora između policije, uprave Željeznica Federacije BiH i Ministarstva sigurnosti BiH postignut je dogovor da se migrante pristigle vlakom prekrca u autobuse koji će ih odvesti u sarajevsko prigradsko naselje Hadžići gdje je u krugu napuštene vojarne napokon otvoren dugo najavljivani centar za smještaj migranata.

Tamo je dopremljeno šezdesetak kontejnera opremljenih sanitarnim čvorovima i grijanjem i provedene su potrebne preinake što je koštalo oko milijun eura osiguranih donacijama.

Centar u vojarni “Ušivak” kod Hadžića može primiti oko 400 osoba.

Iz Granične policije BiH u popodnevnim su satima potvrdili kako je skupina od dvjestotinjak migranata nastavila blokirati granični prijelaz Maljevac i na taj način pokušava izvršiti pritisak ne bi li ih se pustilo nastaviti put ka Hrvatskoj.

Zabilježen je i incident u kojemu se jedan migrant pokušao ozlijediti hladnim oružjem u čemu su ga policajci spriječili.

14.30 Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u utorak je izvijestilo da su dvojica policajaca lakše ozlijeđena kada je skupina migranata koja nije uspjela prijeći granicu kod Maljevca na policiju gađala kamenjem i drugim predmetima.

„U  jednom trenutku, prilikom postupanja BiH policije koja je migrante odmicala od same granične crte prema dubini svog teritorija, skupina migranata krenula je direktno prema hrvatskoj policiji koja je tom prilikom odbila pokušaj nasilnog nezakonitog ulaska na hrvatski teritorij.

Potom su migranti bacali kamenje i druge predmete na pripadnike hrvatske policije. Dva policajca su lakše ozlijeđena te su zatražila liječničku pomoć“, izvijestio je MUP.

Granični prijelaz Maljevac i dalje je zatvoren za promet zbog velike grupe stranih migranata okupljenih na mostu u neposrednoj blizini graničnog prijelaza između BiH i Hrvatske.

Nešto iza 14 sati dosadašnjem broju temeljne i interventne policije priključilo se 50-ak novih interventnih policajaca sa svom zaštitnom opremom.

Napetost raste i pada

Napetost među migrantima pada i raste, povremeno glasno izvikuju svoje zahtjeve, a oko 12 sati napetost je bila najveća jer su revoltirani migranti, kako se doznaje na mjestu događaja, na policiju koja im je priječila ilegalni ulazak u Hrvatsku bacala razne predmete.

Neslužbeno se doznaje da su trojica migranata ozlijeđeni u naguravanju te da su im pomoć pružili članovi udruge Liječnici bez granica koji se na bosanskohercegovačkoj strani.

Osim stotinjak migranata koji se nalaze na mostu još barem toliko smjestilo ih se u obližnjem šumarku iz kojega se vidi dim, a kako je vrlo sunčano i toplo nagađa se da pripremaju hranu i da nemaju namjeru uskoro otići s granice.

Vozači svih vozila koji dolaze na ovaj granični prijelaz policija usmjerava na 20-ak kilometara udaljeni prijelaz Bogovolja tako da nema zastoja.

Komentiraj