„Mali“ – hrvatski kandidat za nagradu Oscara

„Mali“ – hrvatski kandidat za nagradu Oscara

U konkurenciji deset filmova, „Mali“ Antonija Nuića odabran je za hrvatskog kandidata za 92. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma.
15 članova Komisije HDFD-a, tajnim je glasovanjem u 2. krugu natpolovičnom većinom odlučilo da će film „Mali“, redatelja Antonia Nuića, biti predstavnik hrvatske kinematografije na 92. nagradi Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti.
Dugometražni igrani film „Mali“ redatelja i scenarista Antonija Nuića, svojevrsni nastavak omnibusa „Seks, piće i krvoproliće“, na prošlogodišnjem 65. izdanju Pulskog filmskog festivala osvojio je Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film, Oktavijana – nagradu Hrvatskog društva filmskih kritičara te Zlatnu Arenu za specijalne efekte. Nakon toga sudjelovao je na nizu festivala, a u Torinu je Franjo Dijak dobio nagradu za najboljeg glumca.
Film „Mali“ je kriminalistička drama prožeta crnim humorom u kojoj otac nakon četverogodišnjeg boravka u zatvoru čini sve kako bi zadržao skrbništvo nad svojim sinom. Franjo je diler kojem umire supruga, a njezini roditelji žele ga prikazati kao nesposobnog roditelja i uzeti mu skrbništvo nad sinom, Malim. Mali voli oca, voli njegove nekonvencionalne odgojne metode i želi živjeti s njim. Franjo nema namjeru nikome opravdavati način na koji odgaja sina, kao što nema namjeru pustiti da ga itko od njega razdvoji. Za četrdeseti rođendan Franjo dobiva dva poklona koji su rješenje svih njegovih problema.

 

Komentiraj